Dubai

Dubai is als stadstaat onderdeel van de Verenigde Arabische Emiraten. De stad wordt doorsneden door een kreek, de Khor Dubai (vaak ’Dubai Creek’ of kortweg ’The Creek’ genoemd), die nabij de monding een smalle baai vormt en uiteindelijk uitstroomt in de Perzische Golf. Het zoute water van de Golf vloeit tot zo’n 12 kilometer landinwaarts. Aan het einde van de kreek ligt het Ras Al Khor Wildlife Sanctuary, een groot vogelreservaat. Rond 1950 werd de Khor Dubai uitgebaggerd en vergroot en werd het een haven voor lokale houten vissersschepen en watertaxi’s (Abra’s genaamd). Over het water liggen diverse bruggen voor het wegverkeer, alsmede een tunnel.

Ten noordoosten van de Dubai Creek bevindt zich het stadsdeel Deira en op de andere oever ligt Bur Dubai. In het noordoosten grenst de stad aan de emiraat Sharjah. Veel buitenlanders die werken in Dubai wonen in deze nabijgelegen emiraat omdat de huren daar lager zijn.

Dubai is al lang een belangrijke stad op de handelsroute naar het westen, onder meer voor de vrijhandel in goud. Maar zijn echte rijkdom dankt Dubai aan de aardolie die in 1966 in de grond werd gevonden. Tegenwoordig wordt nog maar 5% van het geld in Dubai verdiend aan olie en vormen de toeristenindustrie en financiële dienstverlening een steeds grotere inkomstenbron. Dubai ontwikkeld zich tot belangrijke schakel in de lucht- en vrachtverbindingen tussen Azië en Europa. Dubai wordt ook wel het ’winkelcentrum van het Midden-Oosten’ genoemd. In de stad zijn meer dan 70 winkelcentra, waaronder het grootste ter wereld: de Dubai Mall. Ook zijn er verschillende souks. Moderne, zoals de Souk Madinat en meer traditionele zoals de Spice Souk en de Gold Souk (beiden in het stadsdeel Deira, aan de Dubai Creek).

In Dubai lijkt alles groot, groter, grootst te moeten zijn. Behalve de hoogste wolkenkrabber heeft Dubai ook de grootste golfbaan ter wereld, de grootste fontein, het grootste themapark, het grootste winkelcentrum (Dubai Mall) met daarin het grootste aquarium ter wereld, de grootste overdekte skihal (400 meter) ter wereld in de woestijn en is Al Maktoum International Airport in aanbouw, dat als het klaar is het grootste vliegveld ter wereld zal zijn.

Dubai beschikt over een uitstekend wegennetwerk. Een aantal hoofdwegen verbinden de verschillende delen van de stad met elkaar en met omliggende emiraten. De Sheikh Zayed Road is hiervan de bekendste en loopt dwars door Dubai vanaf het vliegveld naar Abu Dhabi. Veel van de bekende wolkenkrabbers van Dubai staan aan deze weg.

Dubai International Airport

Dubai International Airport (IATA: DXB) is de hub en thuishaven van Emirates, de nationale luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Arabische Emiraten. Het bestaat uit drie terminals. De terminal van Emirates (terminal 3) heeft een speciaal gedeelte waar hun vloot Airbus A380’s gebruik van kan maken. Voornamelijk in de drukke late avonduren is het aanbod van landende en vertrekkende vliegtuigen zo groot dat er wachttijden ontstaan en aankomende vliegtuigen soms lang rondjes moeten vliegen voordat ze aan de beurt zijn om te landen.

Een tweede luchthaven, Al Maktoum International Airport (IATA: DWC), is in aanbouw en inmiddels deels in gebruik. Uiteindelijk moet dit de nieuwe thuishaven van Emirates gaan worden. Als het af is, zal het de grootste luchthaven ter wereld zijn. Met 5 landingsbanen, 4 terminals en een capaciteit van 160 miljoen passagiers en 12 miljoen ton vracht per jaar. Tot op heden wordt deze nieuwe luchthaven alleen nog maar voor vrachtvervoer gebruikt. De laatste verwachtingen zijn dat eind 2013 de eerste passagiers gebruik zullen maken van het vliegveld. Het nieuwe vliegveld maakt deel uit van het grote project Dubai World Central.

Accommodaties in Dubai

Park Hyatt Dubai | Impala Tours

Park Hyatt Dubai (FC)

Luxueus hotel, direct aan het water gelegen en naast de Dubai Creek Golf en Yacht Club. Park Hyatt ligt op slechts enkele minuten van het stadscentrum en eersteklasse winkels. Het is een oase van rust midden in de bruisende stad Dubai.

Basisgegevens van Dubai

Officiële landstalen:Arabisch en Engels
Hoofdstad:Dubai
Regeringsvorm:Republiek
Religie:Islam 80%
Oppervlakte:1.860 km²
Inwoners:1,2 miljoen geeft bevolkings-dichtheid van 588 inwoners/km²
Munteenheid:US Dollar