Vakantie Mozambique

Heeft u weleens gedacht aan een vakantie in Mozambique? Mozambique is een uitgestrekt land, gelegen in Zuidoost-Afrika. Het landschap bestaat hoofdzakelijk uit vlakke kustgebieden, met centraal een bergachtig gebied. Naast het vasteland bestaat Mozambique uit een groot aantal eilanden.

Paradijselijke stranden en prachtige bezienswaardigheden in Mozambique

Mozambique is een paradijs met hagelwitte stranden en idyllische eilanden, maar toeristisch gezien vrijwel onontgonnen. Mozambique staat aan het begin van een veelbelovende toeristische toekomst en heeft alles in zich om een topbestemming te worden. U vindt er tijdens een vakantie in Mozambique niet enkel de mooiste stranden aan het zuidelijk halfrond, maar ook een gevarieerde fauna en flora, een kleurrijke lokale cultuur en een prachtige koloniale architectuur. De belangrijkste toeristische bezienswaardigheden zijn de levendige steden Maputo en Beira en de paradijselijke eilanden van de Bazaruto archipel. Ook “birdwatching” is enorm populair in Mozambique.

Onze themareizen in Mozambique

Autorondreizen in Mozambique | Impala Tours

Autorondreizen in Mozambique

Met een huurauto kunt u Mozambique, met zijn prachtige landschappen, verkennen in uw eigen tempo. De hoofdwegen zijn meestal geasfalteerd of van gravel. Voor ervaren off-road chauffeurs is een autorondreis door Mozambique een droom die in vervulling gaat.

Vliegsafari`s in Mozambique | Impala Tours

Vliegsafari`s in Mozambique

Met onze vliegsafari's ontdekt u Mozambique per klein vliegtuigje. Het vliegen over dit uitgestrekte land, met haar prachtige landschappen geeft een extra dimensie aan deze reis. U verblijft in luxe kleinschalige accommodaties. Bekijk hier onze vliegsafari's!

Groepsreizen in Mozambique | Impala Tours

Groepsreizen in Mozambique

Liever niet alleen op avontuur in Mozambique? Dan zijn onze groepsreizen iets voor u! In een internationaal gezelschap met een Engelssprekende gids verkent u Mozambique. Hieronder vindt u een selectie van de groepsreizen die wij aanbieden.

Individuele maatwerkreizen in Mozambique | Impala Tours

Individuele maatwerkreizen in Mozambique

Mocht u op onze website een aantal ideeën hebben opgedaan voor een reis naar Mozambique, maar ziet u uw droomreis er niet tussen staan? Dan kunnen wij uw reis geheel op maat voor u maken waarbij elk onderdeel besproken wordt.

Individuele Reizen in Mozambique | Impala Tours

Individuele Reizen in Mozambique

Wij bieden individuele reizen aan naar Mozambique die speciaal op maat voor uw reisgezelschap worden samengesteld. U hoeft hierbij geen rekening te houden met andere medereizigers en heeft steeds een gids en chauffeur tot uw beschikking.

Treinreizen in Mozambique | Impala Tours

Treinreizen in Mozambique

Om Mozambique per trein te verkennen is een bijzondere belevenis. In comfortabele, moderne wagons reist u ontspannen en in prettige sfeer door immense gebieden zonder urenlang achter het stuur te zitten. Bekijk hier de mogelijkheden.

Op safari in Mozambique

Mozambique heeft ook een groot potentieel voor de safariliefhebbers, maar safari’s zijn nog niet overal mogelijk door de aanwezigheid van landmijnen in de nationale parken en bergachtige gebieden. Deze zijn het overblijfsel van langdurige burgeroorlogen. Daarom wordt aangeraden om de nationale parken – zoals het Gorangosa National Park – onder leiding van een ervaren gids te bezoeken en zich zeker niet “off the beaten track” te begeven.

Waarschuwing voor uw vakantie in Mozambique

Tijdens uw vakantie in Mozambique wordt ten stelligste afgeraden om zelf te rijden door het slechte wegennet en door de vele landmijnen.

Kies voor een strandverlenging in Mozambique

Mozambique beschikt over de mooiste stranden langs de Indische Oceaan en daarom wordt het land vaak aangedaan als strandverlenging bij een safari in Zuid-Afrika of Tanzania.

Wilt u op vakantie naar Mozambique? Vraag dan hier vrijblijvend een offerte aan.

Bevolking Mozambique

Er wonen circa 20 miljoen mensen in Mozambique. De meerderheid hiervan behoort tot een inheemse volksstam, zoals de Makua-Lomwe, de Tsonga en de Shona. Daarnaast vindt u er Yao, Swahili, Makonde en Portugezen.

Economie Mozambique

Sinds 1995 groeit de economie in Mozambique spectaculair. Het inkomen per inwoner van US$ 250,- is nog het laagste ter wereld, maar toch is dit zo’n 50% hoger dan in het midden van de jaren negentig. Ook andere economische indicatoren laten zien dat er sprake is van een duurzaam economisch herstel in Mozambique. De inflatie is de laatste jaren substantieel teruggedrongen. Naast de economische groei nam ook het vertrouwen van buitenlandse particuliere investeerders in Mozambique toe. Mozambique beschikt over een voorraad natuurlijke hulpbronnen, waaronder kolen, hydro-energie en gas waarvoor grote interesse is bij buitenlandse investeerders.

De landbouw is en blijft voorlopig de belangrijkste bron van inkomsten en werkgelegenheid in Mozambique. Ruim een kwart van de Mozambikaanse binnenlandse productie is afkomstig uit de landbouw; circa 80% van de bevolking leeft van de landbouw. Deze vormt tezamen met de visserij de belangrijkste bron voor inkomsten.

Er worden de nodige inspanningen verricht om de capaciteit van belastingen te verhogen; het ontbreken daarvan vormt tot op heden een obstakel voor het verwerven van overheidsinkomsten. Een ander knelpunt is de gebrekkige infrastructuur, die de afzet van landbouwproducten en exploitatie van grondstoffen hindert. Ontwikkeling van transportroutes is onmisbaar voor Mozambique.

Handel en economie

De handelssector maakt een snelle groei door in Mozambique, waarbij de autoriteiten prioriteit geven aan verdere verbeteringen van het handelsklimaat om buitenlandse investeerders aan te trekken. Veelbelovende sectoren zijn onder andere de natuurlijke grondstoffen (olie, gas, kolen, titanium en zand), industrie (aluminium), energie, transport (doorvoer naar Zuid-Afrika, Zimbabwe, Malawi en Zambia), infrastructuurontwikkeling waaronder water, toerisme, telecommunicatie, landbouw en bewerking landbouwproducten.

Geschiedenis Mozambique

Leuk om te weten voor uw vakantie in Mozambique: de geschiedenis van het land! Mozambique heeft een rijke historie waarin verschillende culturen en volken een belangrijke rol hebben gespeeld. We gaan zo´n 10.000 jaar terug naar de eerste bewoners van Mozambique. De bewoners van Mozambique waren nomaden en afstammelingen van de San ofwel Bosjesmannen. Later volgden de Bantu’s die vanuit het westen van Afrika naar Mozambique kwamen. De bantu´s leefden van de visserij, landbouw en veeteelt. Vanaf de achtste eeuw kwamen de eerste Arabische zeilers aan de kust van Mozambique. De handel tussen het Oosten en Mozambique bloeide op en er ontstonden diverse handelsposten aan de kust. Er volgden gemengde huwelijken tussen Bantu’s en Arabieren en dit was het begin van de Swahili cultuur en taal in Mozambique.

De Portugese invloed

In 1498 bereikte Vasco da Gama (een Portugeze ontdekkingsreiziger) de kust van Mozambique toen hij op weg was naar India. De Portugezen waren de eersten die het land Mozambique noemden. Vasco da Gama zag de handelsroute tussen India en Mozambique en al snel kwamen meer Portugezen naar Mozambique. Er ontstonden steeds meer handelsposten aan de kust die uitgroeiden tot levendige havensteden langs de Indische Oceaan. De mix van culturen en de rijke handelshistorie is tot vandaag de dag nog terug te zien in de dorpen langs de kust van Mozambique.

De macht van de Portugezen nam tussen 1700 en 1900 verder toe. Vanuit de kustgebieden trokken de Portugezen ook het binnenland van Mozambique in. Halverwege de 19e eeuw toonden ook andere Europese landen interesse in Mozambique zoals Groot-Brittannië en Frankrijk. De Portugezen verloren langzaamaan de macht aan de Arabieren in het land, maar het lukte Portugal om aan het bewind te blijven.

De strijd om de onafhankelijkheid van Portugal

Tot in de jaren 70 van de vorige eeuw bleef Mozambique een overzeese provincie van Portugal. Portugal regeerde met harde hand en de leefomstandigheden, en dus ook de ontevredenheid, onder de bevolking van Mozambique groeide met de dag. Er ontstonden verschillende antikoloniale groepen, waaronder FRELIMO (Front voor de Bevrijding van Mozambique), die campagne voerden tegen het Portugese koloniale bewind. In 1964 leidde dit tot het begin van de onafhankelijkheidsoorlog in Mozambique. Deze oorlog duurde tot 1975 toen de macht werd overgedragen aan FRELIMO. Mozambique verkreeg eindelijk haar onafhankelijkheid van Portugal. Binnen een jaar tijd keerde bijna de gehele Portugese bevolking in Mozambique terug naar Portugal.

Opnieuw oorlog

Het vertrek van de Portugezen was een zware klap voor de economie van Mozambique. Het land raakte steeds verder in verval. De verzetsbeweging RENAMO (Mozambikaans Nationaal Verzet) werd opgericht en er ontstond opnieuw een burgeroorlog. Ruim 1,5 miljoen mensen zijn omgekomen in deze oorlog en ongeveer 5 miljoen mensen zijn Mozambique ontvlucht in die periode. Een VN-vredesmacht werd belast met het toezicht houden op de vrede die in 1992 gesloten werd. Deze vredesoperatie had tot doel het voorbereiden van democratische verkiezingen en het opruimen van de vele mijnen die in het land verspreid lagen.

Tijd voor democratie en herstel

In 1994 was de vredesoperatie van de VN afgerond en vonden de eerste democratische verkiezingen plaats in Mozambique. Deze werden gewonnen door FRELIMO. De rust was teruggekeerd in Mozambique. Tot gevolg had dit dat er meer dan 1,7 miljoen vluchtelingen terugkeerden naar Mozambique. Het herstel van het land kon beginnen. De verkiezingen van 1999, 2004 en 2009 werden ook door FRELIMO gewonnen.

De burgeroorlog heeft een zware tol geëist, niet alleen voor de bevolking van Mozambique. Ook de natuur heeft hier ernstig onder geleden. Stap voor stap herstelt Mozambique zich. In 2000 werd Mozambique getroffen door een cycloon. Er vielen honderden doden en de infrastructuur werd opnieuw zwaar getroffen. Het toerisme groeit de laatste jaren steeds meer en ook de wildpopulatie herstelt zich geleidelijk. Er zijn diverse wildparken opgericht om de dieren weer vrij spel te geven. Buurland Zuid-Afrika heeft inmiddels Mozambique ontdekt als populaire vakantiebestemming. Mozambique telt vele paradijselijke stranden, heeft pure Afrikaanse wildernis en talloze idyllische lodges waar het heerlijk toeven is. Kortom, een vakantieland bij uitstek, maar wel met een turbulente geschiedenis.

Klimaat Mozambique

In het noorden van Mozambique heerst een tropisch klimaat en in het zuiden een subtropisch klimaat. Aan de kust is het vaak warmer dan in het binnenland. Het natte zomerseizoen is van november tot maart. De meeste regenbuien zijn van januari tot maart, waarvan vooral februari bekend staat als cyclonenmaand. Het winterseizoen loopt van april tot september. Het is dan droger en koeler dan in de zomer, maar overdag en vooral aan de kust kan het nog steeds erg warm worden.

Hotels, resorts, game-lodges en safarikampen tijdens uw vakantie in Mozambique

Als u gaat bladeren op onze website zult u zien dat we de hotels, resorts, game-lodges en safarikampen steeds vermeld hebben op de bestemmingspagina’s van Mozambique.

Reisaanbiedingen voor uw vakantie in Mozambique

Onze specialiteit is maatwerk reizen samenstellen. Een reis naar Mozambique is immers geen alledaagse reis. Bekijk hieronder onze samengestelde reisaanbiedingen naar Mozambique. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag voor een vakantie naar Mozambique die al uw verwachtingen overtreft!