Reisinformatie over Malawi

Wij hebben praktische reisinformatie over Malawi voor u op een rijtje gezet.

Malawi biedt de toerist een afwisselend verblijf met talrijke landschappelijke, culturele en natuurkundige hoogtepunten. De kroon op een bezoek aan Malawi is ongetwijfeld de rijke fauna en flora van het land. Het langgerekte binnenland is ca 118.484 km2 (qua oppervlakte net iets groter dan Oostenrijk). Ongeveer 20% van het land bestaat uit water. Lake Malawi is het op twee na grootste meer van Afrika. Het diepste punt van het meer ligt op 200 m onder de zeespiegel. Het meer is uitstekend geschikt voor snorkelen en duiken. Er leven een grote variëteit aan kleurige zoetwatervissen. Een andere bezienswaardigheid is het Nyika Plateau N.P. in het noorden. Centraal in Malawi ligt het Kasungu N.P. en het Nkhotakota wildreservaat in het midden van Malawi, in het Liwonde en Lengwe N.P. en langs de Shire rivier in het zuiden leven veel wilde dieren. Daartussen ligt de hoge berg Mulanje en het Zomba Plateau.

Bevolking

De Chewa vormen de grootste bevolkingsgroep en leven vooral in het zuiden en het midden van het land. Andere volkeren zijn onder andere de Yao in het zuiden, de Tonga aan de oevers van Lake Malawi en de Ngoni. In het land dat 13 miljoen inwoners telt, wonen ook zo’n 10.000 Europeanen (voornamelijk Britten) en 12.000 Aziaten (voornamelijk Indiërs).

Paspoort/visa

EU-ingezetenen hebben voor een verblijf tot 90 dagen geen visum nodig. Uw paspoort dient nog zes maanden na vertrek uit Malawi geldig te zijn en moet minimaal drie lege pagina’s bevatten, omdat de in- en uitreis meestal via Zuid-Afrika verloopt. Deze bepalingen kunnen te allen tijde wijzigen.

Vluchttoeslagen en vertrekbelasting

Bij vertrek dient u op de luchthaven USD 30 luchthavenbelasting contant te betalen. Bij binnenlandse vluchten is dat bedrag 200 MWK p.p.

Eten en drinken

De verzorging is doorgaans goed. Tropische vruchten, groente en versgevangen vis uit het meer zijn veelal verkrijgbaar. Leidingwater is niet drinkbaar.Reisinformatie over Malawi

Gezondheid

Indien u rechtstreeks uit Europa of via Zuid-Afrika naar Malawi reist, heeft u geen verplichte inentingen nodig. Inentingen en/of medicinale preparaten tegen DTP, hepatitis A, mazelen, bof, rode hond, tyfus en malaria worden aanbevolen. Het malariarisico is het hele jaar aanwezig, met name in het gebied langs Lake Malawi en in gebieden die lager liggen dat 1.500 m. Een reisapotheek met insectenspray, verband, pijnstillers en zonnebrandcrème wordt aangeraden. Wij raden aan een internationaal inentingsbewijs mee te nemen, aangezien dit steekproefgewijs bij de douane wordt gecontroleerd.

Kleding

Tijdens de zomer van november tot maart volstaat lichte kleding. Voor de koelere avonden is een warme trui of jas aan te bevelen. Neem voor de koelere maanden van juni tot september warme(re) kleding mee. Regenkleding behoort tot de standaarduitrusting. Let bij uw kleding ook op de hoogte van het gebied waar u heen reist.

Klimaat/reistijd

Malawi kent het hele jaar door een aangenaam subtropisch klimaat. Het warmst is het gebied langs Lake Malawi en in de laaggelegen savannes (22-32 graden; maxima tot 39 graden). In de berggebieden is het beduidend koeler (13-24 graden). Van mei tot oktober is het de droge wintertijd. In de koudste maand juli kan het kwik overdag dalen tot ca. 10 graden. Tussen november en april kan het regenen. De echte regentijd loopt van begin december tot maart. De beste reistijd is in de koelere maanden van mei tot oktober en bij voorkeur in mei en juni.

Tijdsverschil

In de winter (Europese zomer) is er geen tijdsverschil. In de zomer is dit plus 1 uur.

Veiligheid

Malawi is met zijn gastvrije bevolking een veilige reisbestemming. U zult de internationale veiligheidsmaatregelen in acht moeten nemen. Autoritten en wandelingen in het donker dienen vermeden te worden.

Talen

De officiële taal is Engels en de nationale taal is Chichewa. Andere talen zijn Tumbuka, Yao, Lomwe en Sena.

Transport en verkeer

In Malawi wordt links gereden. De hoofdverkeerswegen tussen de steden en nabij Lake Malawi zijn geasfalteerd. De bewegwijzering ontbreekt meestal. Het verkeer rond en in de steden Lilongwe en Blantyre is druk, daarbuiten is het rustig op de wegen. Reizen tijdens schemering en in het donker wordt afgeraden.

Accommodaties

De grote steden, als Lilongwe en Blantyre, beschikken over een aantal goede accommodaties. Ook langs Lake Malawi is het aanbod goed, maar in de nationale parken daarentegen is er bijna geen goede tot zeer goede accommodatie beschikbaar. Middenklasse hotels en goedkope staatspensions zijn wel aanwezig. Campings in de nationale parken en nabij Lake Malawi beschikken in sommige gevallen over goede faciliteiten.

Valuta en betaalmiddelen

De betaaleenheid is de Malawi Kwacha (MWK). 1 Malawi Kwacha (MWK) = 100 Tambala; 100 MWK = ca EUR 0,2; 1 EUR = ca. 425 MWK (stand: 21.06.2013). Contant geld: in- en uitvoer van de Kwacha is beperkt tot 3.000 MWK. Vreemde valuta kunnen onbeperkt worden in- en uitgevoerd. Creditcards (alleen VISA) worden slechts in de grotere hotels en winkels geaccepteerd. Reischeques worden nauwlijks geaccepteerd. Geldautomaten kunnen contant geld in de lokale valuta uitgeven met uw VISA creditcard. Bij hogere bedragen (boven 100 euro) zijn vaak meerdere opnames nodig. Het is aan te raden om bij aankomst op de luchthaven Euro´s te wisselen voor de hele reisduur.

Stroomvoorziening

De netspanning bedraagt 220/240 V. Een adapter met 3 polen is noodzakelijk.