Zuidwestelijke Free State

Het zuiden en westen van Free State is een droog glooiend gebied dat doorsneden wordt door de Oranjerivier. Het gebied grenst aan het woestijnachtige Groot Karoo. De Oranje rivier vormt de grens met de provincies Northern Cape en Eastern Cape. Aan de westzijde - niet ver van de mijnbouwstad Kimberley - ligt Jacobsdal. In dit gebied zijn diamantvondsten gedaan, u vindt er tal van oude mijnwerksplaatsjes.

Aan de uiterste zuidzijde van Free State - op de grens met de Eastern Cape provincie - liggen enkele fraaie natuurreservaten. Het Gariep Dam Nature Reserve ontstond nadat in de Oranje rivier een stuwdam werd gebouwd om de omgeving te irrigeren. Het stuwmeer trok vervolgens allerlei dieren aan, waardoor een heel nieuw natuurgebied is ontstaan. Aan de oostzijde van het Gariep Dam NR ligt het Tussen-die-Riviere Game Reserve, het grootste wildpark van Free State.

Aan de grens met Lesotho - aan de hoofdweg N8 van Bloemfontein naar Maseru - ligt het kleine plaatsje Ladybrand. In het charmante plaatje ziet u een groot aantal historische zandstenen gebouwen. De omgeving van Ladybrand is vooral bekend vanwege de oeroude rotstekeningen van de bosjesmannen. Er zijn bewijzen gevonden dat het gebied al 55.000 jaar geleden door mensen werd bewoond.