Heia Safari Ranch

De Heia Safari Ranch ligt in Muldersdrift, aan de voet van de Swartkop Mountains en slechts een half uur rijden van Johannesburg en Pretoria. Hier liggen een groot hotel en 45 witte, vrijstaande chalets die voorzien zijn van alle luxe. In het midden van het park ligt een groot zwembad. Alle woningen hebben twee slaapkamers en een ruime badkamer met bad en aparte douche. Maar het is het aparte exterieur dat Haia zo bijzonder maakt. Tussen de vakantiewoningen lopen allelei dieren rond, zoals zebra’s, giraffes, zwarte springbokken en een groot aantal prachtig gekleurde exotische vogels (liefst 176 soorten).

Drie van de ’Five’

De Heia Safari Ranch beslaat 650 hectare en heeft liefst 23 soorten dieren. Behalve impala’s, koedoes en

wildebeesten lopen hier ook drie soorten van de Big Five rond namelijk de buffel, neushoorn en de luipaard. Deze laatsten zitten uiteraard niet ’s morgens voor uw chalet, maar u kunt ze wel in het park bezoeken. U maakt dan een safari-tour door het gebied in een 4WD met gids. U kunt ook gaan kanoën op Lake Heritage. Dit meer is nog maar net voltooid en al druk bevolkt met allerlei soorten watervogels en visarenden. Het project heeft vier jaar geduurt. Lake Heritage heeft nu wel de grootste stenen dam van heel Zuid-Afrika.

Zoeloe-dorp

Midden in het gebied ligt Puhmangena uMuzi een klassiek Zoeloe-dorp waar je wat meer te weten komt over deze oude cultuur. Toch is het meest interessant van Puhmangena uMuzi het traditionele Zoeloe-diner. In zwarte ketels boven een groot open vuur worden de lekkerste gerechten gemaakt variërend van varkensvlees of lamsstoof tot een prutje van gestampte maïs en bonen. U kunt hier mee-eten onder het genot van een echt Zoeloe biertje, een ’Tswala’. Je bestek bestaat uit niet meer dan een houten bord en houten lepel.

Speciale zondagen

De ranch heeft een gezellig restaurant waar je westerse gerechten kunt krijgen maar bijvoorbeeld ook iets lekker gegrilds van de braai: een enorme barbecue met bergen vlees. De zondagen op de Heia Safari Ranch zijn erg geliefd. De dag begint of eindigt met een safari door het park en in middag is er een grote braai bij het zwembad. Aansluitend kunt u in uw luie stoel tussen de zebra’s en giraffes genieten van een Mzumba regendans. Het is aangeraden om deze populaire zondag bij de Heia Safari Ranch goed op tijd te boeken.

Franz Richter

Toen de Duitse Franz Richter hier in de jaren zeventig een safari kamp wilde bouwen werd hij door iedereen uitgelachen. Volgens vrienden zou de ranch veel te ver van de stad af liggen en zou niemand zo ver willen rijden. Maar de Heia is al jaren een grote hit. Franz Richter is ondertussen al de tachtig gepasseerd en nog steeds actief bezig met zijn ranch. Al laat hij een groot deel van het werk nu wel over aan dochter Gaby Burgmer.