Upper Karoo
De Upper Karoo is het zuidelijkste deel van de provincie, onderdeel van de Groot Karoo. De halfwoestijn grenst aan de zuidzijde aan de Western en Eastern Cape provincies. Waar hij aan de westzijde precies overgaat in Namaqualand is onduidelijk – maar wat doet het er toe. Het zelfde geldt voor de noordgrens. Ten noorden van de Karoo ligt de Kalahari, waar de woestijn alleen maar droger wordt.
De Upper Karoo wordt doorklieft door de machtige Oranje rivier (door de Khoisan de Gariep genoemd) - die vanuit Lesotho dwars door Zuid-Afrika en langs de Namibische grens – naar de Atlantische oceaan stroomt. Het is de breedste en langste rivier van Zuid-Afrika, het neemt bijna een derde van de waterafvoer van het land voor z’n rekening. Langs de rivier liggen tal van irrigatieprojecten. De rivier vormde lange tijd de scheidslijn tussen de Kaapkolonie en de Boerenrepubliek.
De Upper Karoo is het minst spectaculaire maar meest bezochte gebied van de Northern Cape. Er liggen weinig dorpjes in het gebied, en deze hebben ook lang niet de historie zoals die in het meer zuidelijke deel van de Karoo. Maar de hoofdweg (N1) tussen Kaapstad en Johannesburg snijdt dwars door het gebied. Het plaatsje Colesberg ligt grofweg halverwege en is een favoriete overnachtingplek op deze route. Een andere bekende overnachtingplaats is De Aar, een vaste stop voor de Blue Train op de route Kaapstad – Johannesburg.
In het uiterste noordoosten van de Upper Karoo ligt de diamantenstad Kimberley. De stad wordt economisch gezien gedomineerd door het diamantmijnconcern De Beers en ‘The Big Hole’. Uiteraard is er een uitstekend mijnmuseum en u kunt ook een bezoek brengen aan de mijn. Maar deze regionale metropool biedt meer: een rockart museum, een kunstmuseum en battlefields die stammen van de Boerenoorlog (1899-1902). Kimberley ligt aan de N12 – de alternatieve route van Kaapstad naar Johannesburg.