Durban

Durban kent maar liefst 300 dagen zon per jaar. Niet zo vreemd dat hier de kust is volgebouwd met hotels en

andere accommodaties. Wanneer u hier met zonaanbidders, surfers en andere vakantiegangers temidden van de vele hotels, pretparken, winkels en restaurants loopt, kunt u zich nauwelijks voorstellen dat hier 150 jaar geleden alleen een oerwoud lag met leeuwen en olifanten.

De Zulu’s noemen Durban nog altijd Ethekwini dat ‘kalme lagune’ betekent. Ze bewoonden deze streek lange tijd tot in 1824 hun leider het overdroeg aan de Britten. Zij vernoemden de stad naar de gouverneur van de Kaap, Benjamin D’Urban. Durban kenmerkt zich door de Golden Mile, een strip hotels van maar liefst 6 km langs de kust, en Britse koloniale architectuur die u veel in het centrum tegenkomt. In deze stad leeft een smeltkroes van verschillende culturen waarvan de Indiase gemeenschap de meest opvallende is. Rond 1850 kwamen er veel mensen uit India naar deze streek vanwege de suikerindustrie. U vindt een grote Indiase gemeenschap rond Grey en Victoria Streets. De Zulu’s zijn ook duidelijk aanwezig, vooral in de regio ten noorden van de Tegula River. Zij leven in vaak armoedige townships. Durban is verder niet alleen een op en top badplaats maar ook de toegangspoort naar het prachtige achterland van Kwazulu-Natal. Helaas is Durban niet meer de exclusieve badplaats die het ooit geweest is. Armoede en criminaliteit krijgen de steeds meer de overhand en er zijn spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De ooit onbedorven goudgele stranden zijn vandaag de dag vaak bevuild met met afval. Kijk dus even uit waar je je handdoek neerlegt.

Golden Mile

De Golden Mile is de 6 km lange recreatiegebied langs de goudgele stranden van Durban. Het staat er bomvol met hotels, pretparken, winkels, cafés, restaurants en ijssalons. Het fijne van deze kust is het warme water, vaak in tegenstelling tot de wateren rond Kaapstad. Je kunt hier prima zwemmen, zolang u maar binnen de netten blijft vanwege het haaiengevaar. Gaat u liever niet de zee in, dan bevinden zich ook verschillende zwembaden bij het strand, zoals de Paddling Pools. Langs de boulevard staan vele kleurige riksja’s die je overal naartoe kunnen brengen. De bestuurders zijn vrolijk behangen met kralen en getooid met fleurige hoofddeksels.

uShaka Marine World

Sinds 2004 bevindt zich aan het strand van Durban een gigantisch, nieuw waterpretpark: uShaka Marine World. Deze 15 ha grote attractie is verdeeld over vijf gebieden; Beach World, Wet’n’Wild World, Treasure World, Sea World en Dolphin World. uShaka heeft een van de grootste aquariums ter wereld, de meeste haaien van het zuidelijk halfrond en er leven maar liefst 12.000 zeedieren. Er is hier echt verschrikkelijk veel te doen! Vooral kinderen zullen zich hier prima vermaken door alle activiteiten die voor hen worden georganiseerd. Alles wat ook maar met water te maken heeft, kom je hier tegen. Beesten, boten, stranden, zwembaden… je kunt er duiken, snorkelen en zwemmen met allerlei zeedieren. Er is een opvang van gewonde dieren, een spookschip en allerlei horeca. UShaka Marine World ligt in het centrum van Durban aan Addington Beach.

Surfen

Durban en omgeving hebben een echte surfcultuur die zich zeker mag meten met surfmekka’s als Australië en Hawaii. Verschillende wereldberoemde surfers komen hiervandaan, zoals Shaun Thomson en Max Wetland. In Durban komen veel surf dudes and girls om te ‘cranken’ en de ‘floaten’. Op veel muren zijn surfschilderingen en graffiti veranderd in ‘bombs’ en ‘tubes’. U kunt er vele soorten surfkledingmerken kopen en er vinden grote surfevenementen plaats als ‘Gunston 500’. Durban staat bekend om de brede stranden en uitstekende golven door de zuidwesten wind. Staat u als ‘grommet’ (beginneling) nog niet helemaal stabiel op je plank, probeer dan South Beach en Addington. Bent u wat zekerder ga dan naar de populaire stranden New Pier, Snake Park en North Beach. Cave Rock, ten zuiden van Durban, is de beruchte spot voor de echte professionals. Deze plek is wereldberoemd onder die-hard surfers. Gaat u liever naar wat rustigere stranden? Trek dan naar het noorden naar Battery en Tekweni. De beste tijd om te surfen in Durban is de Zuid-Afrikaanse winter, van april tot augustus, en dan het liefst voor 11 uur ‘s ochtends.

Oude Centrum

Blijf niet alleen aan het strand hangen wanneer je in Durban bent, maar verken ook het centrum van de stad. Hier staan enkele interessante, gerestaureerde gebouwen en musea die allemaal op loopafstand van elkaar liggen. Het stadhuis aan Smith Street is een boeiend gebouw met een enorme koepel van 48 m hoog. Op de vier kleinere koepels zie je beelden die verschillende soorten kunst uitbeelden. In hetzelfde gebouw bevindt zich het gratis Natural Science Museum met exposities van de natuur en geologie van Zuid-Afrika – waaronder gigantische insecten - en zelfs een Egyptische mummie. Op de bovenverdieping is de Art Gallery waar je interessante Zuid-Afrikaanse kunst kunt zien, waaronder arts & crafts van de Zulu’s. Tegenover het stadhuis staat het Playhouse met elke avond een dans- toneel of muziekvoorstelling. Het Old Courthouse Museum staat hierachter in een prachtig gebouw uit 1863. Hier zie je meer over de koloniale periode van het vroegere Natal. Op Church Street staan enkele oude gebouwen zoals een pastorie en de St Paul’s Church uit 1909. Vlakbij Church Square liggen de Medwood gardens, dé plek om te relaxen in het drukke centrum van Durban.

KwaMuhle Museum

In dit beruchte gebouw huisde ooit de ‘Department of Native Affairs’. De zwarte bevolking werd verplicht zich hier te registeren. Nu is het een museum waar de verschrikkelijke geschiedenis van de Apartheid in Durban wordt getoond. Door middel van indrukwekkende foto’s en filmpjes kom je meer te weten over de onderdrukking van de zwarten. U kunt hier ook geluidsopnames beluisteren met aangrijpende verhalen. Verder zijn er tentoonstellingen over de huidige Zulu cultuur. Het museum is vernoemd naar een blanke man die ooit het gebouw leidde, maar voor de zwarte bevolking opkwam. Zijn bijnaam was KwaMuhle, dat de ‘plek van de goede’ betekent. Het KwaMuhle Museum bevindt zich aan de Ordnance Rd in het centrum van Durban.

Indiase Wijk

De imposante Juma Musjid Mosque is de allergrootste moskee van het Zuidelijk Halfrond! Hij wordt ook wel de Grey Street moskee genoemd en stamt uit 1927. U kunt een tour door de moskee maken, maar reserveer deze wel van tevoren. De moskee heeft opvallende gouden minaretten en domineert de Indiase wijk van Durban. In deze wijk barst het van de Indiase winkeltjes en eetstalletjes. Tegenover de moskee bevindt zich Madressa Arcade bazaar vol Indiase artikelen als wierook, henna tatoeages, kruiden en andere exotische spullen. Probeer zeker eens de ‘bunnychow’: een typisch broodje van Durban gevuld met Indiase curry.