Katse Dam

Deze enorme dam loopt over de Malibamatso rivier. De Katse Dam was een belangrijk onderdeel van het Lesotho Highlands Water Project. Dankzij de Katse wordt er nu twee keer zoveel water richting de immens grote Vaal Dam ten zuiden van Johannesburg gepompt.

In 1997 waren de bouwwerkzaamheden eindelijk voltooid. Een groot deel van het landschap moest wijken, maar de meeste dorpen bleven gespaard. De kleine plaats Katse is dankzij de dam zelfs een toeristische attractie geworden.

De Katse Dam heeft een hoogte van liefst 180 meter en is kilometers lang. De onderliggende valleien en rivier zijn smal en diep, dus een hele uitdaging voor mensen met hoogtevrees. Je kunt de dam een stuk te voet verkennen. Bij de brug ligt een informatie centrum van waaruit je een tour kunt boeken.

Het mooiste uitzicht over de dam en de onderliggende rivier heb je vanuit de Katse Lodge, het enige hotel in deze streek. De Katse Lodge is prijzig, maar wel een aangename onderbreking van de reis.

De route naar de Katse Dam is lekker wild, dus een 4x4 is hier geen overbodige luxe. Je kunt Katse bereiken vanuit de stad Hlotse of de alternatieve route nemen vanuit het zuidelijker gelegenThaba Tseka. Dit is een weg van 41 km en onverhard, maar je ziet wel een heel mooi deel van het land. Al hobbelend kom je langs de mooiste bergen, valleien en rivieren.