Thaba - Bosiu

Ongeveer een 25 km ten oosten van Maseru ligt een hoge berg met een platte top, de Thaba-Bosiu. De berg heeft een hoge symbolische waarde voor de Sotho. Op deze plek is namelijk de staat Lesotho gesticht. In 1824 vestigde de bekende koning Moshoeshoe zich hier met zijn volgelingen. Je kunt de Thaba-Bosiu beklimmen via de Rafuthu’s pass. Deze route is niet al te zwaar. Op de top van de berg word je beloond met de resten van de eerste vestigingen van Lesotho en de koninklijke begraafplaats.

Het is gebruikelijk voor iedereen die de berg op gaat om een steen mee te nemen en die op de enorme berg stenen boven aan de berg te leggen. Vanaf deze hoogte heb je ook een super uitzicht op een andere vreemde berg: de Qiloane. De top van de Qiloane staat model voor de populaire Basotho-hoedjes.

Vanaf Maseru rijden er bussen en taxi’s naar de voet van de Thaba-Bosiu. Hier ligt een informatiecentrum waar je kaarten en informatiebrochures kunt krijgen. Je kunt ook kiezen voor een bezoek met gids die je meer kan vertellen over de Moshoeshoe dynastie.