East London

East London is een industriestad, met enorme havens die langs de Buffalo River liggen. Het is de enige rivierhaven van Zuid-Afrika. De stad is geen ‘must see’, maar het centrum heeft enkele historische gebouwen en een fraaie Esplande met strandhotels, restaurants, cafés en witte zandstranden. In Oxford Street – de winkelstraat van East London – staat een monument ter nagedachtenis aan Steve Biko.

De Ann Bryant Art Gallery – gevestigd in een koloniale villa - heeft een grote collectie hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunst. Het museum heeft een klein cafetaria.

Het East London museum is een natuurhistorisch museum, waar u ondermeer het enige dodo-ei ter Wereld kunt zien, alsmede een opgezette coelancath – een prehistorische vis waarvan werd gedacht dat hij uitgestorven was. De vis werd in 1938 in de haven van East London gevangen – wat destijds wereldwijd voor veel ophef zorgde. In het museum kunt u ook de Nahoon zien, een in 1964 gevonden fossiele voetafdruk van 200.000 jaar oud – één van de oudste ter Wereld.

East London ligt enerzijds langs de Buffalo rivier, maar ligt ook langs een prachtige kust met afwisselend rotspartijen en prachtige zandstranden. Deze stranden zijn vooral bij surfers erg geliefd. Er zijn flinke golven en het water van de Indische oceaan heeft het hele jaar door een aangename temperatuur.

Mdantsane

15km ten noorden van East London ligt het enorme ‘township’ Mdantsane, met bijna 1,7 miljoen inwoners het één na grootste ‘township’ van Zuid-Afrika (na Soweto). Het ‘township’ is verdeeld in achttien zones. De markt vindt u in het echte centrum (zone 2), maar sinds kort zijn er ook enkel winkelcentra in andere zones ontstaan.

De ‘townships’ zijn eigenlijk een gevolg van de Apartheidsbeleid, om geconcentreerde woongebieden te creëren voor zwarte mensen buiten de steden. Deze ‘townships’ zijn vaak (in inwonertal) groter dan de steden zelf - waar ze bij liggen. Ondertussen worden steeds meer publieke diensten aangelegd in de ‘townships’, zoals drinkwater, riool en elektra. Ook worden er steeds meer wegen, scholen, ziekenhuizen, kerken en winkels gebouwd. Toch zijn deze voorzieningen in de meeste ‘townships’ nog steeds onvoldoende voor het enorme aantal mensen dat er woont.

De meeste inwoners van de ‘townships’ zijn nog steeds erg arm, maar evenwel erg vrolijk en vriendelijk. De laatste jaren begint zich in de ‘townships’ ook een middenklasse te vormen. Ze wonen in mooiere huizen en gaan per auto naar hun werk in de stad. Hierdoor ontstaan wel steeds meer verkeersproblemen.

Strandloperkust

Langs de kust naar het noordoosten liggen een aantal natuurreservaten, zoals Kwelera Nature Reserve, Cintsa West Nature Reserve en Cape Henderson Nature Reserve. Doel van deze natuurreservaten is het beschermen van de oorspronkelijke oerbossen, maar het biedt ook een ideale habitat voor vogels en amfibieën. Langs de klifpartijen en beschutte baaien met mooie stranden kunt u prachtige wandeltochten maken. Het is een gebied dat zeer in trek is bij vogelliefhebber, die zich hier kunnen vergapen aan een keur van exotische vogelsoorten, zoals de kraankroonvogel, de zeldzame Black Oystercatcher, de Stanley Bustard, barbets en spreeuwen.

Veiligheid

Veiligheid is een ‘issue’ in East London, maar wees reëel. Overdag is wandelen in het stadscentrum geen probleem. Het stadscentrum kan ’s avonds echter beter worden gemeden. Als u over staat wilt, doet u er goed aan een taxi te nemen. Als u een township wilt bezoeken, raden we u aan om alleen met ervaren en erkende gidsen een township tours te maken.