Eastern Cape

De Eastern Cape Province bestaat uit een lange kuststrook met een variëteit aan landschappen en een binnenland dat voor een groot deel uit woestijn bestaat (Groot Karoo). Port Elizabeth (PE) - een drukke industriestad - is de grootste stad van de Eastern Cape Province. Ten zuiden van PE ligt de Sunshine Coast, een aaneenschakeling van drukke badplaatsen met prachtige zandstranden. Iets ten noorden van PE ligt het schitterende Addo Elephant National Park, oorspronkelijk opgezet ter rehabilitatie van de Kaapse Olifant. De laatste jaren is het park vergroot en is er een grotere variëteit aan wilde dieren uitgezet (Big 5). Het park strekt zich ondertussen uit van het kustgebergte tot aan de kust.

Ten noordoosten van PE ligt de ruige Wild Coast, met beukende golven, diepe kloven en verborgen watervallen. De Wild Coast is één van de minst ontwikkelende en ruigste gebieden van Zuid-Afrika. Langs de berghellingen en in de dichte bossen leven de Xhosa. De kustlijn van de Wild Coast is ongerept, met beschutte baaien en ruige kliffen.

Het kleinere East London staat bekend als de toegangspoort tot de surfkust. Ten zuidwesten van PE strekt zich een kustrook uit met tal van mooie baaien, stranden en bossen, zoals bij Cape St. Francis en Jeffrey’s Bay. Het landschap is hier overwegend vlak, maar aan de kust ziet u een mooi duinlandschap.

Het binnenland biedt ook een variatie aan landschappen, van regenwoud in het Tsitsikamma National Park, de heuvelachtige Baviaanskloof Wilderness Area tot het droge vrij vlakke woestijnlandschap van de Groot Karoo. In de Groot Karoo ligt het historische plaatje Graaff-Reinet, dat ook wel de parel van Karoo wordt genoemd. Het plaatje werd oorspronkelijk gesticht als model kolonie (als tegenwicht voor de vaak verloederde kustplaatsjes in die tijd. In de Karoo vindt u het Mountain Zebra National Park, waar u de Big Five kunt zien.

De Eastern Cape Province heeft een bewogen geschiedenis, door de vele gevechten tussen de Boeren en de Xhosa en de later tussen de Boeren en de Engelsen. Het is ook het gebied waar bekende verzetstrijders (zoals de latere president Mbeki, Nelson Mandela en Steve Biko) streden tegen Apartheid.

Klimaat

Het Kustgebied heeft een gematigd klimaat, met temperaturen rond 21°C ’s winters (jun-aug) en 26°C ’s zomers (dec-feb). In het binnenland zijn de temperatuurvariaties een stuk groter. In de Groot Karoo kan het ’s winters op koude dagen niet warmer dan 6°C worden en ’s nachts zelfs vriezen, maar in de zomer kan het overdag warmer dan 40°C worden. In de bergen kan het flink regenen en tussen juni en augustus zelfs sneeuwen.

Bevolking

De eerste bewoners van de Eastern Cape Province waren de Khoisan. De naam Khoisan is een samenvoeging van de San (bosjesmannen, oorspronkelijk uit Botswana) en de Khoikhoi (afstammelingen van de San, die zich steeds verder naar het zuiden vestigden en geleidelijk aan hun nomadenbestaan hadden opgegeven). In 1600 hadden de Khoisan zich als dominante stam in de hele Eastern Cape gevestigd.

Na 1600 arriveerden hier vanuit het noordoosten steeds meer Afrikaanse Bantu stammen. De Bantu stammen die zich ten zuiden van de Umwimvubu rivier vestigden staan bekend als de Xhosa. De bekendste Xhosa is Nelson Mandela. Jarenlang leefden de Xhosa en de Khoisan in vrede samen, totdat de blanke boeren zich vanaf de 18e eeuw in dit gebied begonnen te vestigen. De Xhosa vormen - na de Zulu’s - de grootste stam van Zuid-Afrika. De Xhosa leven nog grotendeels volgens oude gebruiken en rituelen.

Geschiedenis

De Eastern Cape heeft behalve een prachtige natuur ook een rijke geschiedenis. In de tweede helft van de 18e eeuw trokken blanke boeren vanuit de Western Cape de Eastern Cape binnen. Ze ontmoette hier voor het eerst de oorspronkelijke bewoners van het gebied - de Khoisan en Xhosa’s. Al snel volgde gevechten tussen de boeren en de Xhosa. Daarna was de Eastern Cape het strijdtoneel van een langdurige en bloedige oorlog tussen de boeren en de Engelsen. Voor de Engelsen was dit zelfs de meest lange en dure koloniale oorlog die ze voerden. Vanwege de grote verliezen aan beide kanten is er nooit een duidelijke overwinnaar uit de strijd gekomen. Deze bloedige geschiedenis heeft haar sporen achter gelaten op de inwoners van de Eastern Cape. Beroemde verzetstrijders tegen de apartheid - zoals Nelson Mandela en Steve Biko - komen uit de Eastern Cape.