Graaff-Reinet

Het pittoreske stadje Graaff-Reinet wordt wel de ‘Parel van de Karoo’ genoemd. Het centrum van het Graaff-Reinet is eigenlijk één groot monument, met meer dan 220 gerestaureerde huizen in de Kaap-Hollandse en Victoriaanse stijl. De monumentale huizen met goed verzorgde tuinen en met bomen omzoomde lanen vormen een scherp contrast met de kale droge vlaktes in de omgeving.

Het plaatsje werd in 1786 gesticht, en is één van de oudste plaatsen van Zuid-Afrika. Het is vernoemd naar gouverneur Cornelis Jacob van de Graaff en zijn vrouw Hester Cornelia Reinet. Het stadje ligt in het binnenland van de Eastern Cape, ingeklemd tussen de Sneeuberg Mountains en de Sundays rivier.

In de 18e eeuw was dit een gevaarlijk gebied dat constant met aanvallen te maken had van de Khoesaan uit de Sneeuberg (noordoosten) en de Xhosa’s vanuit het Fish River gebied (zuidoosten). Graaff-Reinet diende als buitenpost, van waaruit de omgeving gecontroleerd kon worden. De streek bleek erg geschikt voor landbouw waardoor het plaatsje floreerde. Graaff-Reinet was in de latere ‘Grote Trek’ van de boeren een belangrijke tussenstop.

Graaff-Reinet heeft een rechtlijnig stratenpatroon en is gebouwd rond de Groot-kerk (aan Church Street). In de 2 straten hieromheen vindt u vrijwel alle historische huizen – daarom kunt u het plaatsje het gemakkelijkst te voet verkennen. De Groot-kerk is een Nederlands-hervormde kerk uit 1887 en heeft twee verschillende bouwstijlen. Bij de Drosdy – het huis van de landdrost uit 1806 – kunt u het beste uw wandeltocht beginnen.

Aan de achterkant van de Drosdy ligt het Strecht’s Court – dit is een mooi bewaard klein straatje met huisjes uit 1850 die werden gebouwd voor arbeiders en bevrijde slaven. Dan gaat u naar de Old Residency - een indrukwekkend herenhuis uit 1820. Daarna steekt u de straat over naar het Reinet House, vervolgens terug en door Cross Street naar Somerset Street en vervolgens via Church Street langs de Groot-Kerk naar het hugenoten monument in Park Street.

U kunt een pass kopen die toegang geeft tot alle vier musea van het stadje: het Hester Rupert Art Museum; Pierneef museum; de Old Library en het Reinet House. Al deze musea tonen historische interieurs en een collectie kunst en antieke gebruiksvoorwerpen.