Camdeboo NP

Het voormalige Karoo Nature Reserve ontving in 2005 een grote donatie van het WNF, waardoor het z’n faciliteiten kon verbeteren en de status van Nationaal Park kreeg. De naam Camdeboo National Park werd gekozen om verwarring met het Karoo National Park (bij Beaufort-West) te vermijden. Camdeboo dankt zijn naam aan de Inqua stam, die hier in de 17e eeuw gevestigd was. Zij noemden het gebied de Camdeboo, dat ’de groene holte’ betekent.

Het park omvat een gebied met een unieke flora en fauna – vooral na een stevige regenbui veranderd de omgeving in een bloemenzee en plotseling ontstaat allerlei leven waar het eerst alleen maar dor en doods leek. Het 14.500 hectare grote gebied kent drie speciale vegetatievormen: struikgewassen, dwerg-struikgewassen en kreupelbossen. Het park is ook daarom een zeer waardevol gebied voor Zuid-Afrika. Tijdens een wandeltocht door het park zal het u verbazen hoeveel dieren er in het park leven. Het is deze unieke flora en fauna die men in het park beschermd.

Het bekendste en meest populaire deel van het park is de ’Valley of Desolation’, een prachtige vallei met een fantastisch wijds uitzicht over de Karoo. Bizarre rotsformaties en de 120 meter hoge zuilen van verweerd doleriet, die vanuit de valleivloer vervaarlijk omhoog toornen zorgen voor een onvergetelijk panorama en de bijnaam: ’Cathedral of the Mountains’.

Aan de oostzijde van het park liggen de Driekoppe, een 600 meter hoge berg met een ruige klifpartij aan de bovenzijde. Hier leven meer dan 200 vogelsoorten. Doorgaans is dit deel van het park erg droog, maar na een fikse lentebui kunnen de meest exotische bloemen de grond uit schieten.

Het centrale deel van het Camdeboo Karoo National Park ligt rond en ten noorden van de Nqweba-dam, vlakbij het stadje Graaff-Reinet. Hier leven de meeste wilde dieren, buffels, elandantilopen, koedoes, wildebeesten, springbokken en de zeldzame bergzebra’s. Ook leven er veel roofvogels in het park.