Oostelijke Karoo

De Oostelijke Karoo is onderdeel van de Groot Karoo. De Karoo – de halfwoestijn in het noordwesten van de Eastern Cape - beslaat ongeveer één derde deel van heel Zuid-Afrika en wordt vaak ingedeeld in de Klein en de Groot Karoo. De Groot Karoo is iets droger dan de zuidwestelijk hiervan gelegen Klein Karoo. De Groot en Klein Karoo worden grofweg gescheiden door de Swartberg bergketen. De Groot Karoo loopt door tot aan de Kalahari woestijn in de Northern Cape (bij de grens met Namibië). Aan de westkant wordt de Groot Karoo begrenst door de Cederberg (in de Western Cape). “Karoo” is de aanduiding voor dit gebied van de inheemse bevolking - de Khonia, het betekend: ‘het land van de grote dorst’.

De Groot Karoo is een uniek Zuid-Afrikaans landschap met gigantische vlaktes, majestueuze bergen en historische plaatsen. Vanwege de droogte en de ontoegankelijke bergketens is het gebied lange tijd door de Kaapse kolonisten gemeden. Pas in 1795 omvatte de Kaapkolonie de hele Karoo. In de Groot Karoo bevinden zich verschillende mooie natuurreservaten. Meestal liggen die bij een bergketen, dat vocht vangt en schaduw biedt aan planten en dieren. Het zijn een soort oases met een unieke flora. Verrassenderwijs leven hier dan vaak veel dieren, zoals allerlei roofvogels, bergzebra’s, hartebeesten, koedoes en blesbokken. September is de tijd dat de meeste neerslag valt in de Groot Karoo, de valleien veranderen dan in grote bloemenzeeën.

De Oostelijke Karoo omvat plaatsen als Graaff-Reinet, Middelburg en Cradock en natuurparken als het Mountain Zebra National Park en Camdeboo National Park – het nieuwste nationale park van Zuid-Afrika.

Het Mountain Zebra National Park ligt bij het plaatsje Cradock aan de N10 (van Port Elizabeth naar Middelburg en de N1). Het park is vooral bekend om z’n prachtige landschap met koppies en uiteraard de vrij zeldzame Mountain Zebra.

Het Camdeboo National Park – gelegen bij het plaatsje Graaff-Reinet aan de N9 (van Oudtshoorn naar Middelburg) bestaat eigenlijk uit drie delen: het wildreservaat in het noorden bij het stuwmeer; de klif-partijen en rotsformaties bij de Valley of the Desolution in het westen van het park en de Lesotho-stijl koppies in het zuidoostelijk deel. Tijdens een rit door het park – waarbij u korte wandelingen kunt maken – zult u zich verbasen over het grote aantal dieren in het park.

’s Zomers (dec-feb) kunnen de temperaturen in de Groot Karoo flink oplopen, tot zo’n 45°C. ’s Winters (jul-sep) kan het daarentegen flink koud zijn met nachtvorst en sneeuw in de bergen.