Kalahari

De Kalahari spreekt tot de verbeelding, een mythische plek waar de tijd lijkt stil te staan. Zelfs het meest gewone, als regen, schaduw en duisternis, schijnt hier anders te zijn dan elders. Het kan er zinderen van de hitte en het lijkt soms alsof je de laatste persoon op aarde bent in een lege, verlaten woestijn. Planten en dieren hebben zich hier aangepast aan het droge klimaat. Hetzelfde geldt voor de mensen die hier wonen – de San oftewel Bosjesmannen. Veel bezoekers van Zuid-Afrika slaan de Kalahari over, maar deze woestijn is absoluut een bezoek waard!

De Kalahari maakt deel uit van een uitgestrekte steppe, die zich van de Oranje River uitstrekt tot in Namibië en Botswana. Er leven talloze, bijzondere dieren, zoals blaffende gekko’s, lepelhonden en pofadders. Het landschap is er over het algemeen droog, behalve in de Groene Kalahari - het gebied langs de rivierbeddingen.

Bekendste natuurparken in de Zuid-Afrikaanse Kalahari zijn het Kgalagadi Transfrontier Park en het Augrabies Falls NP. Maar ook Witsand NR en Tswalu Kalahari Desert Reserve zijn bijzondere parken die een bezoek waard zijn.

De Kalahari ligt in het noorden van de Northern Cape. De stad Upington – gelegen aan de Oranje rivier - is de toegangspoort tot de Kalahari. Het  ligt op het kruispunt van de hoofdwegen N10 en N14. Maar ook het plaatsje Kuruman – aan de grens met de North West provincie - is een markante plek. De hoofdwegen in het gebied zijn verhard, maar de wegen naar en met name in de parken zijn meestal onverhard, waardoor u het best uit bent met een 4wd-voertuig.