Kgalagadi Transfrontier Park

Het Kgalagadi Transfrontier Park is het grootste nationale park van Zuid-Afrika en het eerste grensoverschrijdende natuurpark van Afrika. Het ligt in het zuidelijk deel van de Kalahari woestijn -  op de grens van Zuid-Afrika, Namibië en Botswana. De voormalige naam van het park was het Gemsbok National Park. Het park heeft een oppervlak van 38.000 km² (twee keer zo groot als het Kruger NP).

Omdat er nauwelijks hekken in en om het park staan, kunnen de dieren vrij bewegen wanneer ze op zoek zijn naar water en voedsel. Het park staat bekend om z’n prachtige rode landschap van Kalahari zand - met zandduinen en kameeldoorns. De twee rivieren door het park - de Nossob en de Auob -  staan meestal droog. Niettemin vindt u hier toch de meeste vegetatie van het park. Langs de rivierbeddingen lopen de twee hoofdroutes.

Ofschoon het zuidelijk deel van het park het droogst is, leven hier opvallend veel dieren. De meeste dieren in het park hebben zich op wonderbaarlijke wijze aangepast aan het droge woestijnklimaat van de Kalahari. U vindt hier minder elandachtige dieren dan in de meer savanne-achtige park, maar wel veel vleeseters. Zo leven er ondermeer de zwartmanige Kalihari-leeuw, de cheeta, de bruine hyena, de wilde kat, springbokken, gnoes, hartebeesten en honingdassen. Het park is ook een habitat voor allerlei soorten roofvogels, zoals de vechtarend, berghaan, Afrikaanse steppenarend en de zingende havik.

U vindt restcamps bij Twee Rivieren, Mata Mata en Nossob (water, stroom, winkel en benzine/diesel aanwezig). Ook net buiten het park liggen enkele campsites en accommodaties. Er liggen zes luxe “wilderness camps” in het park, bij Bitterpan, Gharagab, Grootkolk, Kieliekrankie, Urikaruus en bij Mata Mata. Het restcamp bij de zuidelijke ingang – bij Twee Rivieren – heeft een restaurant, café, zwembad en informatiecentrum.

Malaria komt sporadisch voor in het park, het beste kunt u voorzorgsmaatregelen treffen tegen Malaria. De beste tijd voor een bezoek aan het park is tussen april en september, wanneer het het minst heet is. In de winter kan nachtvorst optreden. ’s Zomers kunnen de temperaturen oplopen tot ver boven de 40ºC.

Het Kgalagadi Transfrontier Park ligt in het noordwesten van Northern Cape. U kunt er met de auto via de R360 komen. Tot aan Andriesvale is de weg verhard (195km ten noorden van Upington), daarna volgt een 58km lange onverharde weg naar de ingang van het park bij Twee Rivieren. We raden u aan met een 4WD te rijden, aangezien de wegen in het park soms in slechte conditie verkeren. Ook dient u genoeg water en benzine mee te nemen, er zijn onderweg geen tankstations. De 115km lange onverharde weg tussen Twee Rivieren en Mata Mata neemt ongeveer 2½ uur en de weg naar Nossob 3½ uur. U kunt zonder paspoort te tonen het Botswana deel van het park bezoeken. U kunt ondertussen ook de grens oversteken naar Namibië bij Mata Mata (sinds 2008).

Accommodaties in het Kgalagadi Transfrontier Park

!Xaus Lodge | Impala Tours

!Xaus Lodge

Deze lodge is onder management van de San Bosjesmannen en heeft een prachtig uitzicht over een grote zoutpan en drinkplaats. Ontmoet de San en ontdek dat dit oude Afrikaanse land gezien door de ogen van de Bosjesmannen mystiek, magisch en spiritueel is.