Upington

Upington is een modern stad aan de oevers van de Oranje rivier (Gariep). Het is de grootste stad in dit deel van de Northern Cape en is de toegangspoort tot de Kalahari. De stad wordt omgeven door een dorre boomloze vlakte met her en der een struik. Aan de oevers van de Oranje rivier wordt katoen, fruit en wijn verbouwd. Upington biedt een ruime keuze aan winkels, ideaal om uw voorraden aan te vullen en uw voertuig te prepareren voor de lange trips door het meest afgelegen deel van Zuid-Afrika.

In 1879 werd op deze plek aan de Oranje rivier een politiepost ingericht, om dit ‘Wild West’ gebied te gaan controleren. De Kalahari was destijds een wetteloos gebied met veel veedieven en andere gespuis, dat hier een veilig toevluchtsoort vond en vrijelijk zijn gang kon gaan. De stad werd vernoemd naar Thomas Upington - de premier van de Kaapkolonie destijds – die hier in 1884 een bezoek bracht. De politie patrouilleerden in het gebied op kamelen in plaats van paarden.

In de stad vindt u het Kalahari-Oranje museum, waar u kunt leren over het ontstaan en de ontwikkeling van de stad en de leefomstandigheden van de eerste pioniers. Upington heeft een ruime sortering aan cafés en restaurants.

Net buiten de stad midden in de rivier ligt een eiland – Die Eiland – waar u kunt zwemmen, zonnen en relaxen. Aan rivieroevers om de stad heen  liggen een aantal wijnkelders, die u kunt bezoeken voor proeverijen en rondleidingen (OranjeRivier Wine Cellers).

Upington ligt 796km van Johannesburg (via hoofdweg N14) en 894km van Kaapstad.

Spitskop Nature Reserve

In het Spitskop Nature Reserve kunt u een paar zeldzame diersoorten zien, zoals de zwarte springbok en de zwarte zebra. In het natuurreservaat leven ondermeer ook kamelen, die door Duitse kolonisten 100 jaar geleden hier zijn achtergelaten. Het landschap in het natuurreservaat is typisch voor deze streek – rode aarde met schaarse bush vegetatie. De hoogste heuvel van het gebied – de Spitskop – heeft een uitkijkpunt om wild te observeren. Het Spitskop Nature Reserve ligt langs de verharde R360 – 13km noordelijk van Upington. In het reservaat kunt u alleen over onverharde wegen rijden.