Kuraman

Kuruman is een Oase in de Kalahari woestijn. Het heeft een permanente natuurlijke waterbron – die de ‘The Eye’ wordt genoemd - levert zo’n 18 tot 20 miljoen liter drinkwater per dag. Het plaatsje ligt aan de hoofdweg N14 (Upington – Johannesburg), net voor de grens met de North West provincie. Het plaatsje is een ideale stop onderweg in dit afgelegen dorre gebied, om te overnachten of om uw voorraden aan te vullen.

Kuruman heeft een uitstekend informatiecentrum (naast de ’The Eye’) voor kaarten en uitleg over de Kalahari en Northern Cape. Ook is er het Raptor Rehabilitation Centre, waar u informatie kunt krijgen over de grote roofvogels die leven in het gebied.

Moffat Mission

De Moffat Mission werd in 1816 gesticht door de London Missionary Society. De missiepost werd genoemd naar het echtpaar Robert en Mary Moffat, die hier van 1817 tot 1870 werkten. De Missie werd een belangrijke uitvalsbasis voor pioniers die zich in de Kalahari gingen vestigen. De dochter van de Moffat’s trouwde de beroemde ontdekkingsreiziger David Livingstone in het stenen missiekerkje. Het fraaie kerkje heeft 800 zitplaatsen, en er worden nog steeds kerkdiensten met gospelsongs gehouden.

Kuruman ligt 260km ten oosten van Upington en 536km ten westen van Johannesburg.