Witsand Nature Reserve

Grofweg halverwege Uppington en Kuruman – in het dorre rode en overwegend vlakke landschap - komt u een merkwaardige witte heuvel tegen. Het is een 100 meter hoge duin die plotseling uit het landschap oprijst. Het witte zand heeft een wat grovere korrelstructuur en mengt zich niet met het omliggende rode Kalahari zand. Daardoor blijft de duin prachtig wit en wordt hij door de wind opgeblazen tot een 9km lange en 2km brede duinenrij.

Wanneer het zand enigszins in beweging komt, vooral wanneer het lang droog is geweest, geeft dit een brullend geluid. Dit fenomeen wordt de ‘Roaring Sands’ genoemd. Ook bij het wandelen over de duin maakt het zand een geluid. De duin verplaatst zich elk jaar enkele tientallen meters.

In het natuurreservaat is een eevoudige lodge en kan gekampeerd worden. Er is een zwembad en er zijn surfboards te huur om te ‘sandboarden’. Het Witsand Nature Reserve ligt tussen de N14 (Olifantshoek) en de N10 (Groblershoop), 200km oostelijk van Uppington en 200km zuidwestelijk van Kuraman. Het natuurreservaat is alleen met een 4wd-voertuig bereikbaar.