Klein Karoo

De Karoo – de halfwoestijn in het oosten van de Western Cape - beslaat ongeveer éénderde deel van heel Zuid-Afrika en wordt vaak ingedeeld in de Klein Karoo en de Groot Karoo. De Klein Karoo is iets minder droog dan de noordoostelijk hiervan gelegen Groot Karoo. De Groot en Klein Karoo worden grofweg gescheiden door de Swartberg bergketen. De Klein Karoo ligt tussen de bergketens Outenique, Langeberg en Swartberg. Aan de westkant wordt de Klein Karoo begrenst door het Kaapse Wijnland. “Karoo” is de aanduiding voor dit gebied van de inheemse bevolking - de Khonia, het betekend: ‘het land van de grote dorst’.

Klein Karoo is een kleurrijk gebied met hoge kliffen, diepe kloven, rivieren met kristalhelder water, inheemse flora en majestueuze bergen. Lange tijd was de Klein Karoo een ontoegankelijk en droog gebied. In de 19e eeuw werden tal van wegen en passen aangelegd door de bergen in het gebied, waardoor het werd ontsloten.

Klein Karoo is – mits geïrrigeerd - een erg vruchtbaar gebied, er groeien verschillende soorten fruit, noten en tabak. Aan de zuidwestzijde van de Klein Karoo kunt u de langste wijnroute ter Wereld volgen – de Route 62. U komt hier langs kleine maar interessante plaatsje, als Montagu, Barrydale en Calitzdorp. Uiteindelijk arriveert u in Oudtshoorn – het regionale centrum van de Klein Karoo.

Oudtshoorn is de struisvogel “capital of the World”. Vanuit Oudtshoorn kunt u de Swartberg Pass verkennen (ten noorden van Oudtshoorn). Oudtshoorn ligt 70km noordelijk van George en de Tuinroute (over de prachtige Montagu Pass), maar u kunt ook - indien u een 4wd-voertuig heeft - de Route 332 oostwaarts vervolgen door de Baviaanskloof naar St. Francis Bay.