Western Cape

De Western Cape Province is één van de mooiste delen van zuidelijk Afrika. Het landschap is gevarieerd en doet eerder Europees dan Afrikaans aan. Alleen al de kosmopolitische stad Kaapstad, met z’n levendige Victoria & Alfred Waterfront, z’n Kaapse tuinen, z’n vele historische gebouwen, de majestueuze Tafelberg, de mondaine badplaatsen ten westen van de stad en de prachtige wijngebieden ten oosten van de stad rechtvaardigen hier een verblijf van enkele weken. Maar ook iets verder buiten de stad houden de bezienswaardigheden niet op. Denk aan de schitterend gelegen botanische tuinen bij Kirstenbosch, Cape Point National Park, de pinguïnkolonies bij Simon’s Town en de indrukwekkende Cederbergen met z’n enorme hoeveelheid wilde bloemen.

Als u een rondreis wilt maken door de Western Cape, adviseren we u vanuit Kaapstad oostwaarts richting de Wijngebieden te gaan en daarna de Tuinroute te volgen naar de Eastern Cape. Deze route brengt u naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de Western Cape. U begint bij het gezellige universiteitsplaatjes Stellenbosch met z’n eeuwenoude historie, leuke winkeltjes en aangename terrasjes. Het wijngebied staat bekend om z’n uitstekende restaurants. Ook de wijnplaatjes Paarl en Franschhoek mag u zeker niet missen. De wijnen die hier verbouwd worden zijn van wereldklasse - uiteraard kunt u hier de wijnkelders bezoeken. Iets oostelijker aan de Zuid Kaap ligt het vissersplaatje Hermanus. De Zuid kaap is het gebied waar u diverse soorten walvissen en dolfijnen kunt zien. Vaak ziet u de zeedieren al vanaf de kust uit zee springen. Bij het historische wijnplaatsje Swellendam begint de fameuze tuinroute, een aaneenschakeling van spectaculaire landschappen.

Bij Mosselbaai ontmoet u weer de kust, een rustig vissersplaatsje dat zich de laatste jaren sterk ontwikkeld als buitenverblijf voor gefortuneerde Zuid-Afrikanen. Schelpen zoeken aan het uitgestrekte strand, heerlijk vis eten bij de lokale restaurantjes of gewoon lekker genieten van het uitzicht op zee en de bergen op de achtergrond.

Ook George is een geliefde plek voor Zuid-Afrikaners, maar het gaat hierbij met name om het kust- en merengebied bij Wilderness. De zee beukt hier wild op het strand en de hoge duinen lopen aan de zeezijde stijl omlaag wat een spectaculair landschap oplevert. Meteen achter de duinenrij strekt zich een lagune uit, dat een broedgebied is voor veel zeevogels. Wilderness is eigenlijk één groot natuurgebied waar u heerlijk kunt wandelen en fietsen.

We adviseren u bij George ook een zijstapje landinwaarts te maken naar de Kleine Karoo. De weg slingert door het kustgebergte, wat regelmatig een prachtige uitzicht oplevert. Achter het kustgebergte bereikt u de wat hoger gelegen Kleine Karoo - een halfwoestijn met zeer uitgestrekte boerderijen. Op de boerderijen rond het plaatsje Oudtshoorn draait alles om struisvogels, het is met recht de "Ostrich capital of the World".

Na de uitstap landinwaarts vervolg u de kustroute en bereikt u het plaatje Knysna, wereldberoemd om z’n oesters. Knysna ligt aan een fraaie baai met een nauwe toegang tot zee, die vroeger bekend stond als de moeilijkst toegankelijke baai van het Engelse Imperium. In de bossen rond Knysna kunnen mooie wandeltochten worden gemaakt. Fanatieke wandelaars kunnen hun hart ophalen aan de Swartberg Pass, de top van deze bergpas ligt op een hoogte van 1538 meter.

De fraai gelegen kustweg vervolgt richting Plettenberg Bay. Deze vanouds geliefde badplaats wordt de laatste jaren steeds mondainer. Net ten zuiden van het plaatsje ligt een fraai natuurpark met steile kliffen en beschutten baaien. Ook hier kunnen in het winterseizoen gemakkelijk walvissen en dolfijnen worden gezien vanaf de kust. Vanaf Plettenberg Bay kunt u in het oosten - aan de andere kant van de baai - het begin zien van de spectaculaire Tsitsikamma kust.

Het Tsitsikamma National Park bestaat uit het kustgebergte dat met zeer diepe valleien en steile kliffen uitloopt op zee. Het gebied vormde vroeger een natuurlijke barrière tussen de Western Cape en de Eastern Cape. Tegenwoordig - na de bouw van enkele reusachtige bruggen - doorkruist de kustweg het park. De centrale vallei - Nature Valley - is hèt eldorado voor wandelaars die van ongerepte natuur houden.

De Tuinroute loopt vervolgens verder oostwaarts door naar St.Francis Bay en Port Elizabeth in de Eastern Cape Province.

Alternatieve route

De Westkust is het dunst bevolkte en nog weinig door toeristen bezochte deel van de Western Cape. Het is een uitgestrekt gebied met vooral grintstranden en kliffen langs de kust en landinwaarts vruchtbare valleien en ruige bergen. De beste tijd om het gebied te bezoeken is de late winter en het vroege voorjaar, als er veel wilde bloemen bloeien. U treft er afgelegen cabaret, vissersdorpen, bloemenvelden, bergketens met bizarre rotsformaties, rotstekeningen van de bosjesmensen en woestijnachtig landschap.

Klimaat

Western Cape heeft droge en zonnige zomers met maximum temperaturen van zo’n 28°C. Wel is er vaak veel wind, met name zomers kan de zuidoostelijke wind (‘Cape Doctor’) stevig zijn. De winters zijn fris met maxima tussen de 5°C en 17°C. In de hogere bergen kan het soms zelfs sneeuwen. Hoe noordelijker, hoe warmer en droger het wordt.