Zuid Kaap

De Zuid Kaap is het gebied ten zuiden van het Kaapse Wijnland en de Kleine Karoo. Het bestaat uit drie bergketens – de Overberg, Langeberg en de Outeniqua bergen – en de kuststrook ten zuiden hiervan van Somerset-West tot en met het Tsitsikamma National Park.

In het westelijk deel van het gebied (tot aan Swellendam) lopen grofweg twee routes parallel aan de kust. Bij de kustroute volgt u vanuit Kaapstad eerst de N2 richting Somerset-West en volgt u vanaf daar de kust via Hermanus en Gansbaai naar Bredasdorp, van waaruit u het Agulhas National Park en het De Hoop Nature Reserve kunt bezoeken.

Bij de noordelijke route bezoekt u vanuit Kaapstad eerst de het Kaapse Wijnland en vervolgt u uw route via de R400 (vanaf Worchester) of de N2 naar Swellendam. Deze noordelijke route is veel sneller maar minder mooi.

Vanaf Swellendam kunt u de N2 volgen via Mossel Bay naar George (snelste maar wat saaie route). Het alternatief is langs de zuidrand van de Klein Karoo te rijden via Barrydale, Calitzdorp en Oudtshoorn naar George. Op deze route komt u langs een aantal interessante historische plaatsjes, maar dan rijdt u deels door de woestijn (Karoo) en u moet een paar bergpassen over steken.

Vanaf George kunt u de kustweg (N2) volgen langs Wilderness, Knysna, Plettenberg Bay en Tsitsikamma NP naar St. Francis Bay in de Eastern Cape. Het alternatief is de route via Baviaanskloof (R62) en Uniondale.

De kustroute tussen Mossel Bay en St. Francis Bay wordt de Tuinroute (Garden Route) genoemd. Veel klanten kiezen ervoor om de Zuid Kaap te doorkruisen in één richting (bijv. Kaapstad - Port Elizabeth), waarbij u rekening moet houden met een extra “oneway” toeslag voor uw huurauto. Het alternatief is om te beginnen en eindigen in Kaapstad en bijvoorbeeld heen de zuidelijke route en terug de noordelijke route te volgen.