Agulhas National Park

Cape Agulhas is de zuidelijkste punt van Afrika. Cape Agulhas is minder spectaculair dan bijvoorbeeld Cape Point of Kaap de Goede Hoop. De vrij vlakke en stompe punt van het schiereiland verdwijnt geleidelijk onder zee. In het natuurpark leven kleine bokken en vogels. Bij de in 1848 gebouwde vuurtoren bevindt zich een klein museum en cafeetje.

Op deze plaats ontmoeten de Indische Oceaan en de Atlantische Oceaan elkaar. De warme Agulhasstroom vloeit langs de oostkust van Afrika af en draait terug naar de Indische Oceaan. De zee rondom Kaap Agulhas is berucht wegens winterstormen en reusachtige golven, die 30 meter hoog kunnen worden en zelfs grote schepen kunnen verpletteren. De naam is Portugees voor "naald", en verwijst naar de scherpe rotsen en riffen waarop al heel wat schepen zijn gestrand. In 1849 is er de Kaap Agulhas vuurtoren gebouwd.

De zeebodem nabij de kust is uitermate vlak, en staat bekend als de beste visvangstgrond in Zuid-Afrika. Deze wordt de Agulhasbank genoemd, en is minder dan 100 m diep. Pas 250 km verder de zee in, wordt het geleidelijk dieper.

Bredasdorp

Bredasdorp - dat te midden van heuvels en graanvelden ligt – wordt door veel bezoekers doorkruist, zonder te stoppen bij het interessante Shipwreck museum. Het museum is ondergebracht in een oude kerk en vertelt het verhaal van de 130 schepen die bij de verraderlijke Zuid Kaap sinds 1552 zijn vergaan. Bij een groot aantal van deze rampen – meestal in slecht weer - kwamen honderden mensen tegelijk om. Het museum stelt talloze voorwerpen tentoon, die op de kust zijn aangespoeld of door jutters zijn gevonden.

Arniston & Kassiesbaai

Het kleine vissersdorpje is een goede plek om even helemaal te ontspannen en te genieten van de eenvoud en de prachtige kust - u bent hier “off the beaten track”. De witte eenvoudige vissershuisjes met rieten daken op de ruige kust bieden genoeg gelegenheid voor wat mooie foto’s. Ook de turkoois zee en het witte strand zorgen voor contrasten.