Gansbaai

Gansbaai – gelegen op Danger Point schiereiland aan de oostzijde van Walker Bay - is een modern dorpje dat pas de laatste jaren echt tot leven is gekomen. Het ligt aan een diepzee haven en heeft enkele visverwerkende fabrieken. De omgeving van Gansbaai is schitterend, u kunt mooie wandelingen maken op het schiereiland met prachtig uizicht op zee.

Tussen juni en november komen grote groepen zuidkapers vanuit Antartica naar de beschutte Walker Bay om te kalven. U kunt de walvissen vaak al vanaf de kust zien. Beste tijd van het jaar is september en oktober. De attractie van Gansbaai is echter “Sharkdiving”, dat wil zeggen in een kooi onderwater naar de grote witte haaien kijken terwijl ze gevoerd worden. Deze attractie heeft de laatste jaren sterk aan populariteit gewonnen, maar is niet geheel onomstreden. U kunt ook een boottoht maken naar Dyer Island, waar u vaak haaien in actie kunt zien om zeehonden te vangen. Op het eiland leven ook pinguïns en veel zeevogels.

U kunt Gansbaai bereiken van uit Kaapstad (180km) of Hermanus (53km).

Accommodaties in Gansbaai

Grootbos Private Nature Reserve | Impala Tours

Grootbos Private Nature Reserve

Luxe ecoreserve met uitzicht op de walvissen oase Walker Bay. Het reserve heeft meer dan 740 verschillende plantensoorten. Accommodatie mogelijkheden zijn de Forest Lodge, Garden Loge en 2 prive villas.

Whalesong Lodge | Impala Tours

Whalesong Lodge

Klein pension bovenop de ruige kliffen van De Kelders met uitzicht op de pittoreske Walker Bay. Geniet op het terras van uw ochtendkoffie of een glas wijn bij zonsondergang, terwijl u kijkt naar de walvissen die in de baai spelen. Of kruip bij minder weer achter de open haard.

Shark diving

Duiken tussen de haaien spreekt tot de verbeelding. Bij Gansbaai komen verschillende haaisoorten voor, waaronder de gevaarlijke Tijgerhaai en de Grote Witte Haai. Vooral “Shark Alley” – bij Dyer eiland, 25 minuten varen uit de kust van Gansbaai – is een geliefde duikspot. Een aantal duikorganisaties vertrekken dagelijks vanuit Kleinbaai – 7km oostelijk van Gansbaai – om hier te duiken. De trips moeten vooraf worden geboekt en duren de hele dag, lunch is inbegrepen.

De duik vindt plaats in een kooi, u krijgt een reddingsvest aan en snorkelt dicht onder het wateroppervlak op veilige afstand van de haaien. Duikinstructeurs houden nauwlettend toezicht.