Kaapstad

Kaapstad is één van de mooiste steden ter wereld! De stad ligt op een schiereiland ingeklemd tussen de beroemde Tafelberg en de imposante Tafelbaai. Vanwege het aangename Mediterrane klimaat en de vruchtbare bodem is de stad omgeven door wijngaarden, plantages. Het Kaapse schiereiland wordt omgeven door de Atlantische en Indische Oceaan. Langs de kust vindt u witte stranden met palmbomen, spectaculaire klifpartijen en pittoreske vissersdorpjes.

Kaapstad heeft een interessante geschiedenis, in 1652 vestigden Hollanders hier de eerste Europese nederzetting. Het Hollandse Fort, de Kaapse tuinen en de landhuizen van de eerste gouverneurs kunt u nog steeds bezoeken. Er is een rijke traditie ontstaan op gebied van literatuur, kunst, muziek, dans, architectuur en sport.

Kaapstad is een levendige stad, met veel musea, theaters, cafés, restaurants en een bruisend nachtleven. U vindt er drukke stranden, aangename terrasjes, wandelpromenades, uitnodigende winkelcentra, mooie parken en een straatleven met straatartiesten.

Het stadcentrum van Kaapstad strekt zich uit van de Tafelbaai (vanaf de haven en Conference Centre) tot aan de voet van de Tafelberg. Naast het moderne zakencentrum en drukke winkelstraten vindt u hier tal van historische gebouwen, de Kaapse tuinen en het Hollandse Fort.

Bij de oude haven van Kaapstad is een heel nieuw afgeschermd winkel- en uitgaanscentrum ontstaan met een zeer relaxte atmosfeer. Het Victoria & Alfred Waterfront is een complex, met ondermeer hotels en zeer luxe appartementen, dat uitzicht biedt op de oude haven, de Tafelberg en de oceaan met Robbeneiland in de verte. Het is dé plek waar lokalen en toeristen zich ’s avonds amuseren.

Ingeklemd tussen de V&A Waterfront en het stadcentrum, tegen de heuvel aan de voet van Lion’s Head, ligt de populaire yuppiewijk “de Waterkant” met z’n vele cafés en restaurants met terrasjes en galeries.

Kaapstad is een stad met veel sportstadia voor rugby, atletiek, cricket en voetbal. Het nieuwe WK voetbalstadion ligt tussen het V&A Waterfront en de badplaatsen Green Point en Seapoint. Deze badplaatsen liggen het dichtst bij de stad, zijn relatief dichtbebouwde badplaatsen met druk verkeer en smalle stranden. Seapoint was van oudsher het uitgaanscentrum van Kaapstad, maar het V&A Waterfront complex heeft die functie de laatste jaren grotendeels overgenomen.

Veiligheid

Veiligheid is een ’issue’ in Kaapstad, maar wees realistisch. Overdag kunt u in de stad veilig over straat - geen probleem. Maar ’s avonds kan het stadscentrum beter worden gemeden. De V&A Waterfront en de westelijke badplaatjes, zoals Seapoint, Clifton, Bantry Bay en Camps Bay, zijn daarentegen ook ’s avonds een veilig gebied. Als u een township wilt bezoeken, raden we u aan om alleen met ervaren en erkende gidsen township tours te maken (het lokale toeristenbureau zal u hierover adviseren).