Stadscentrum

Het stadscentrum van Kaapstad ligt in een vallei, begrensd door Devil´s Peak in het oosten, de Tafelberg in het zuiden en Lion´s Head in het westen. Het compacte stadscentrum is goed te belopen. Kaapstad heeft een rechtlijnig stratenpatroon, in de noord-zuid richting vindt u de winkelstraten Long Street, Burg Street, Adderley Street en de St. George´s Mall, die geheel autovrij is. Het straatbeeld wordt bepaald door Kaaps-Hollandse architectuur, Victoriaanse stijl en moderne hoogbouw.

Als u een wandeltour door het stadscentrum maakt, bezoek dan in ieder geval de Old Town House (dat nu diens doet als kunstmuseum, waar veel schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters zijn te zien). Het met klinkers geplaveide plein voor de Old Town House is Greenmarket Square, waar dagelijks een kunstmarkt wordt gehouden. Andere gebouwen die u op uw wandeltocht niet mag missen zijn de Old Slave Lodge, de Groote Kerk en City Hall aan de Grand Parade.

Accommodaties in het stadscentrum

Cape Cadogan Boutique Hotel | Impala Tours

Cape Cadogan Boutique Hotel

Charmant en karakteristiek hotel in een nationaal monument. Achter het historische exterieur vindt u een klassiek modern Boheems interieur. Gelegen vlakbij populaire restaurants, cafés en boetieks.

Cape Riviera | Impala Tours

Cape Riviera

Een luxe pension gelegen in de pittoreske buitenwijk Oranjezicht. De klassieke inrichting, ruime indeling, prachtige uitzichten en rustige sfeer maken Cape Riviera een welkom toevluchtsoord na een drukke dag verkennen.

Company’s Gardens

De Company’s Gardens (Kompanjiestuin) werden in 1652 onder leiding van Jan van Riebeeck aangelegd om de VOC-schepen die op weg waren naar Indië van verse groenten en fruit te kunnen voorzien. In deze voormalige moestuinen ziet u vandaag de dag inheemse en exotische bomen en struiken, een vogelhuis, een oranjerie en een zonnewijzer uit 1787. In het park vindt u een openluchtrestaurant, kortom een uitgelezen plek om even in de schaduw uit te rusten.

Het park wordt aan beide zijden geflankeerd door historische gebouwen die vroeger het bestuurscentrum vormde van de kolonie. Nog steeds houdt de Zuid-Afrikaanse regering in de winter zitting in het Parlementgebouw langs het park. De meeste andere gebouwen zijn ondertussen musea geworden, waaronder de South African National Gallery. De Company’s Gardens liggen midden in het stadscentrum en heeft verscheidene ingangen.

Castle of Good Hope

De Castle of Good Hope (ook wel Hollandse Fort genoemd) is het oudste gebouw van Zuid-Afrika. Het imposante vijfpuntige fort is gebouwd tussen 1666 en 1679 en diende ter vervanging van het fort van leem en hout van Jan van Riebeeck. Het was de residentie van de eerste gouverneurs van het land. Tegenwoordig herbergt het fort een kunstmuseum (William Fehr collectie) en een militair museum, met een collectie van wapens, uniformen en andere militaire voorwerpen uit de Hollandse en Britse periode.

In het fort kunt u de garnizoensruimten bezoeken. Ook ziet u binnen in het fort de typisch Kaaps-Hollandse architectuur, zoals bij de mooie halsgevel van het poortgebouw. Dagelijks rond het middaguur vindt de wisseling van de wacht plaats. De Castle of Good Hope ligt bij de Grand Parade in het centrum van de stad.

Bo-Kaap museum

In de wijk Bo-Kaap (Boven Kaap), gebouwd tegen Signal Hill, vestigden zich in het begin van de 19e eeuw de Kaapse Maleiers. Dat waren vooral plantagewerkers uit Sri Lanka, Indonesië en India die oorspronkelijk naar Zuid-Afrika werden gebracht als slaven. De kleurrijke wijk is alleen al vanwege de pittoreske huisjes en het mooie uitzicht een bezoek waard. Het Bo-Kaap museum is gehuisvest in een uit 1760 stammend huis en geeft aandacht aan de levenswijze van deze bevolkingsgroep.

District Six Museum

Het District Six museum verteld het aangrijpende verhaal van de gewelddadige verdrijving in 1966 van een groot deel van de inwoners uit District Six. District Six was tot midden jaren zestig een levendige multiculturele wijk met 50.000 inwoners aan de oostkant van Kaapstad. De inwoners van gemixte oorsprong, waaronder zwart, blank, kleurling en Aziatisch leefden hier soms al vijf generaties vredig met elkaar. De blanke overheid had op basis van Apartheidswetten besloten dat District Six een ‘witte wijk’ moest worden en alle niet-blanken weg moesten. Buren, vrienden en zelfs hele families werden uit elkaar gerukt.

Het museum toont hartverscheurende foto’s en verhalen van deze verdrijving. Ook kunt u praten met enkele slachtoffers, die tegenwoordig in het museum werken. Het District Six Museum ligt aan de Buitenkant Straat 25A in het centrum van Kaapstad.

Veiligheid

Veiligheid is een ’issue’ in Kaapstad, maar wees realistisch. Overdag kunt u in de stad veilig over straat - geen probleem. Maar ’s avonds kan het stadscentrum beter worden gemeden. De V&A Waterfront en de westelijke badplaatjes, zoals SeapointCliftonBantry Bay en Camps Bay, zijn daarentegen ook ’s avonds een veilig gebied. Als u een township wilt bezoeken, raden we u aan om alleen met ervaren en erkende gidsen township tours te maken (het lokale toeristenbureau zal u hierover adviseren).