Tafelberg

De Tafelberg, de noordflank van de bergrug die het Kaapse schiereiland vorm geeft, domineert het stadsbeeld van Kaapstad. De berg is 1086 m hoog en is 70 miljoen jaar geleden ontstaan en kreeg door erosie van de zachtere toplagen zijn karakteristieke platte vorm. Eenmaal bovenop het bergplateau heeft u fenomenaal uitzicht. U kunt de Tafelberg bezoeken met de kabelbaan, die roterende cabines heeft. De rit omhoog duurt ca. 3-4 minuten. Het Lower Cable Station ligt ca. 200 meter boven de stad, het beste neemt u de bus naar het kabelstation. Let op: de kabelbaan is niet in gebruik wanneer bij harde wind en mist (zie ook: www.tablemountain.net).

Eeuwenlang was de Tafelberg het eerste wat zeevaarders van Kaapstad zagen, de berg is vanaf zee al op meer dan honderd kilometer te zien. Niet alleen de omvang en vorm van de berg maken indruk, ook de rijke flora en fauna op de berg zijn indrukwekkend.

Table Mountain National Park

Er groeien meer dan 1400 plantensoorten op de berg – waaronder zeldzame orchideeën; u ziet kleine kruipdieren en bavianen; de berg is een broedgebied voor honderden soorten vogels. U kunt er ook voor kiezen omhoog of omlaag te wandelen, er zijn meer dan 300 wandelroutes uitgezet langs tal van uitzichtpunten. Niet alle wandelroutes zijn even gemakkelijk, sommige vragen degelijke wandelschoenen en enige conditie. De wandeling van de top naar het Lower Cable Station duurt ongeveer 2½ uur. Houdt altijd rekening met wisselende weerscondities, zoals plotseling opkomende mist en regen (Zie ook: www.tmnp.co.za).

Het Lower Cable Station is te bereiken vanuit het Stadcentrum via de Kloof Nek Road - op de Pass links afslaan de Tafelberg Road in).