Kaapse Schiereiland

Het Kaapse schiereiland, oftewel ’Cape Peninsula’, is van noord (Seapoint) tot zuid (Cape Point) grofweg 30km lang en 6-10km breed. Eigenlijk is het schiereiland een bestemming op zich - er is zo veel te zien en te beleven, dat u aan een verblijf van een week niet voldoende heeft om alles te zien. Centraal op het schiereiland strekt zich een bergketen uit, waarvan Tafelberg de noordzijde vormt. Het Kaapse schiereiland wordt omgeven door de Atlantische en Indische Oceaan. Langs de kust vindt u witte stranden met palmbomen, spectaculaire klifpartijen en pittoreske vissersdorpjes.

Aan de noordzijde ligt de metropool Kaapstad. Kaapstad is één van de mooiste steden ter wereld! De stad heeft een aangenaam Mediterrane klimaat. Kaapstad is een levendige stad, met veel musea, theaters, cafés, restaurants en een bruisend nachtleven. U vindt er drukke stranden, aangename terrasjes, wandelpromenades, uitnodigende winkelcentra, mooie parken en een straatleven met straatartiesten.

Aan de Noordwestzijde van het schiereiland - westelijk van Kaapstad - liggen de badplaatsen Green Point en Seapoint. Deze badplaatsen liggen het dichtst bij de stad, zijn relatief dichtbebouwde badplaatsen met druk verkeer en smalle stranden. Seapoint was van oudsher het uitgaanscentrum van Kaapstad, maar het Victoria & Alfred Waterfront complex heeft die functie de laatste jaren grotendeels overgenomen.

Aan de westzijde van het Kaapse schiereiland – achter Lion’s Head en geflankeerd door de Tafelberg – liggen een aantal meer mondaine badplaatsen, zoals Bantry Bay, Clifton, Camps Bay en Llandudno Beach. Dit stuk kust wordt ook wel de Kaapse Rivièra genoemd. De stranden en de omgeving zijn hier prachtig mooi, alhoewel de stranden kwetsbaar zijn in de westen wind en het zeewater hier behoorlijk fris aanvoelt. Er zijn speciale stranden voor gezinnen, jongeren, Gay’s, surfers, dierenliefhebbers en nudisten. Van september tot januari ziet u voor de kust vaak walvissen voorbij zwemmen.

Houtbaai is een rustig vissersdorp dat met name in de weekenden veel dagjesmensen trekt. Het strand is hier veel rustiger en de beschutte baai maakt zwemmen hier veel aangenamer. Ten zuiden van Houtbaai voert de kustweg u op spectaculaire wijze langs steile kliffen met een fantastisch uitzicht op de oceaan en omgeving.

De zuidelijkste punt van het Kaapse schiereiland wordt Kaap de Goede Hoop genoemd. Het is samen met de nabij gelegen Cape Point onderdeel van het Cape of Good Hope Nature Reserve. Bij Cape Point kunt u een wandeling maken naar de boven op de kliffen gelegen vuurtoren. Hier heeft u een magnifiek uitzicht over de Indische en Atlantische Oceaan. Er zijn tal van wandelmogelijkheden in het Reserve.

De oostzijde van het Kaapse Schiereiland ligt langs False Bay, waar het zeewater - omdat het deel uitmaakt van de Indische Oceaan - enkele graden warmer is dan aan de westzijde. Halverwege de baai ligt Simon´s Town, de marinehaven van Zuid-Afrika. In het pittoreske plaatsje kunt u goed vis eten bij één van de talloze visrestaurants. Net ten zuiden van Simon´s Town ligt Boulders Beach, wereld beroemd om z´n Pinguïns die hier ongestoord tussen de Boulders lijken rond te kuieren.

Iets noordelijker op het schiereiland - aan de noordzijde van de baai - ligt Muizenberg, tot midden vorige eeuw dé badplaats van Zuid-Afrika - maar ondertussen vergane glorie. Nog noordelijk, langs de oostflank van de Tafelberg, ligt Constantia - het oudste wijndorpje van Zuid-Afrika. Vanuit de heuvels heeft u een fantastisch uitzicht over de omgeving. Van hier tot aan Kaapstad strekken zich villadorpjes uit langs de berghellingen. Bij Kirstenbosch ligt één van de bekendste en mooiste botanische tuinen ter Wereld. Kaapstad heeft een internationale luchthaven met vluchten naar Europa. Ten oosten van de stad - in de Cape Flats - liggen enorme townships.