Kaapse Rivièra

Om de hoek van Kaapstad, aan de westkust, ligt een zeer gewilde kuststrook. Omdat de zon aan deze kant ondergaat, heeft u hier altijd het langste licht. Mondaine badplaatsen als Llandudno, Bakoven, Camps Bay, Clifton en Bantry Bay doen denken aan de Côte d’Azur. Hier werden tal van (reclame)films opgenomen.

Aan de Kaapse Rivièra ziet u brede witte zandstranden, omringd door wuivende palmbomen. De badplaatsen liggen op slechts 10-15 minuten rijden van het centrum van Kaapstad. De stranden langs de Kaapse Rivièra zijn favoriet bij zowel de lokale bevolking als de rijken der aarde. Het heeft zijn populariteit mede te danken aan de levendige boulevards met hippe en trendy restaurants, ondanks dat er vaak een harde zuidoostenwind staat vooral in de zomermaanden. Het decor van Camps Bay met Lion’s Head en de Twaalf Apostelen op de achtergrond is prachtig en trekt jaarlijks veel toeristen om hier de ultieme vakantiesfeer te proeven.

Vanuit Kaapse Rivièra is het slechts 10-20 minuten naar de diverse bezienswaardigheden van Kaapstad en omgeving: V&A Waterfront, Tafelberg, Robbeneiland en de Kirstenbosch Botanische tuin. De route naar Cape Point in natuurreservaat Kaap de Goede Hoop via de Chapmans Peak Drive is zeker de moeite waard, evenals een bezoekje aan de pinguins bij Boulders Beach (in Simon’s town).

Chapman’s Peak Drive

Deze scenic drive langs de westkant van het Kaapse Schiereiland ligt slechts 24 km ten zuiden van het centrum van Kaapstad. Het is vast onderdeel van een rondje schiereiland - op weg naar of van Cape Point. Bij de Chapman’s Peak Drive ontsnapt u aan de drukte van Kaapstad. Beste is om tijdens de rondrit een picknickmand mee te nemen en te stoppen bij één van de vele picknickplaatsen, waar u kunt genieten van een spectaculair uitzicht - en wie weet - aan het eind van de winter / begin van voorjaar om zelfs een paar walvissen te spotten.

De Chapman’s Peak Drive heeft een interessante geschiedenis. De kustweg was het geesteskind van Sir Frederic de Waal, de eerste beheerder van de Kaapprovincie.. De werkzaamheden aan de weg begonnen in 1915 en de officiële opening vond in 1922 plaats. Helaas werd de weg regelmatig afgesloten vanwege rotslawines, en vanaf januari 2000 werd de slingerroute zelfs een tijdje geheel gesloten.

Onder druk van het publiek werd de populaire kustroute in 2003 - na een verbluffend renovatieproces - door de overheid in volle glorie hersteld (maar nu als tolweg). De Chapman’s Peak Drive maakt deel uit van het Table Mountain National Park. Ofschoon de weg enorm slingert, zult u onderweg onder de indruk raken van de prachtige natuur en het spectaculaire uitzicht. Er zijn drie grote picknickplaatsen langs de route, vanwaar ui telkens een schitterend uitzicht heeft op Houtbaai en over de kust.

Onderweg kunt u stoppen bij verschillende wandelroutes, zoals door het Silvermine Nature Reserve en het Cape Peninsula National Park. Maar voor de meer avontuurlijk ingestelde bezoekers kunt u hier ook abseilen.