Houtbaai

Houtbaai is een rustig vissersdorp dat met name in de weekenden veel dagjesmensen uit Kaapstad trekt. Het strand is hier veel rustiger en de beschutte baai maakt zwemmen hier veel aangenamer. In het dorpje vindt u tal van goede restaurants, leuke bars met terrasjes, curiosawinkeltjes, kunstgaleries en een museum. De vissershaven en Mariner’s Wharf – een pier met restaurants en bars – zijn sinds de restauratie in de jaren negentig de populairste plekken van het dorp geworden.

Rond het dorpje liggen een aantal maneges, waar u paardrijdtochten kunt regelen. Vanuit Houtbaai worden boottochten georganiseerd naar de pelsrobbenkolonie op Duikereiland. Een andere attractie van Houtbaai is de World of Birds, het grootste vogelasiel van Zuid-Afrika met meer dan 400 soms zeldzame vogelsoorten. De vogels worden in het asiel verzorgd en voorbereid om weer te worden vrijgelaten.

Houtbaai zelf is een beschutte baai, die aan de westzijde geflankeerd is door de Sentinel heuvel. Aan de oostzijde van de baai strekken zich de bergen uit van het Kaapse schiereiland. De kustweg vanuit Houtbaai naar Cape Point slingert op spectaculaire wijze langs steile kliffen met een fantastisch uitzicht op de oceaan en omgeving (Champmans Peak Drive).