Oostzijde v/h Kaapse Schiereiland

Ten Oosten van het centrum van Kaapstad liggen een groot aantal voorsteden, die zich uitstrekken tot aan de heuvels van het wijngebied van Stellenbosch en Franschhoek. Deze kustvlakte wordt aan de zuidzijde geflankeerd door False Bay en aan de noordzijde door de baai van Kaapstad (Tafelbaai). In dit gebied ligt de luchthaven van Kaapstad, maar ook een groot aantal arme wijken (voormalige townships, zoals Crossroads, Durbanville en de Capeland Flats). Dichterbij de stad liggen de wat betere buurten, zoals Distrix Six en Bellville.

Langs de baai van Kaapstad vindt u een havengebied, maar ook een aantal badplaatsen, zoals Bloubergstrand, Century City, Milnerton en Table View. In Century City ligt het grootse pretpark van Zuid-Afrika.

Meer tegen de Tafelberg aangelegen vindt u sjiekere plaatsen, zoals Bishopscourt, Constantia, Kirstenbosch en Newlands. Kirstenbosch is beroemd om z’n prachtige botanische tuin - één van de mooiste ter wereld. Bij Constantia liggen een aantal wijngaarden, waar al honderden jaren uitstekende wijnen worden verbouwd.

Ten zuiden van Constantia - aan False Bay - ligt het prachtige langgerekte zandstrand van Muizenberg. Van hier kunt u de kustweg volgen naar Gansbaai en Hermanus. In de Zuid-Afrikaanse winter (jun-aug) heeft u hier goede kans walvissen voor de kust te zien. Langs het Kaapse Schiereiland - op weg naar Cape Point en Kaap de Goede Hoop - komt u door Simon’s town. Dit alleraardigste plaatsje is beroemd om z’n pinguinkolonie bij Boulder Beach.