Oostelijke buitenwijken

Oostelijk van het stadcentrum van Kaapstad strekken de oostelijke buitenwijken van Kaapstad zich uit rond de 1000 meter hoge berg Devil’s Peak.

Aan de centrumzijde van de berg liggen de wijken Oranjezicht en Vredenhoek. Aan de baaizijde liggen de wijken Zonnebloem, Woodstock en Observatory. Aan de oostzijde van de Devil’s Peak liggen de wijken Mowbray, Rosebank, Groote Schuur, Rondebosch, Newlands en Claremont. Ook in deze buitenwijken kunt u enkele interessante bezienswaardigheden bezoeken.

Irma Stern Museum

Dit verassende museum – gewijd aan de werken van de kunstenares Irma Stern (1894-1966) - ligt in de wijk Rosebank. Irma Stern is één van de belangrijkste expressionistische schilders van Afrika, haar stijl wordt vaak vergeleken met die van Paul Gauguin. Het museum is gehuisvest in het huis dat ze 38 jaar lang bewoonde en gebruikte als studio. De door haar uit alle windstreken verzamelde kunstwerken wedijvert met haar eigen expressionistische meesterwerken (Zie ook: www.irmastern.co.za).

Groote Schuur

De voormalige officiële residentie van de president van Zuid-Afrika ligt aan de zuidoostzijde van de stad, op de oostflank van de Devil’s Peak. Het is een statig paleis, gelegen op een prachtig landgoed dat oorspronkelijk door Cecil Rhodes is gebouwd en aangelegd en later door hem aan de Kaap kolonie werd gedoneerd. Het indrukwekkende interieur is de laatste jaren geheel gerestaureerd. Hoogtepunt van de rondleiding is de statige veranda met uitzicht over de wijde omgeving. Thee op de veranda is onderdeel van de tour. Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen bij de toegang tot het paleis, waarbij u ondermeer uw paspoort moet tonen.

Cecil Rhodes Memorial

Cecil John Rhodes (1853-1902) was één van de belangrijkste staatsmannen en mijnmagnaten van Zuid-Afrika. Tijdens zijn bewind breide de Engelse Kaapkolonie zich uit tot voorbij Rhodesië (het huidige Zimbabwe en Zambia). De witte granieten tempel in Dorische stijl werd in 1912 ontworpen door architect Herbert Baker als eerbetoon aan Cecil John Rhodes. Het monument ligt aan de zuidoostzijde van de stad bij Groote Schuur, op de oostflank van de Devil’s Peak.

Ratanga Junction

Het grootste pretpark van Zuid-Afrika ligt 12 km noordoostelijk van het centrum van de Kaapstad – aan de N1. Ratanga Junction biedt amusement voor het hele gezin, de belangrijkste attracties zijn de rit door de krokodillenkloof, de bloedstollende Cobra-achtbaan en een duik omlaag langs de 18,5 meter hoge Monkey Falls. Verder kunt u verschillende shows bijwonen en worden er junglecruises georganiseerd. Uiteraard zijn er talloze restaurants en bars. Het pretpark is geopend van eind november tot begin mei (zie ook: www.ratanga.co.za).