Franschhoek

Franschhoek is een fraai gelegen wijndorp aan de oostzijde van het Kaapse wijnland. Het plaatsje – met een typisch Frans karakter - ligt in een bergkom, omgeven door de Franschhoek- en Groot Drakensteinbergen. De meeste wijnboerderijen liggen op loopafstand van het dorpscentrum.

Dit gebied werd in de 17e eeuw gekoloniseerd door de Franse Hugenoten, die in Frankrijk vanwege hun geloof werden vervolgd. Na een kortstondig verblijf in Nederland emigreerden ze rond 1693 naar de Kaapkolonie. Een jaar later kregen ze dit gebied toegewezen om een nieuw bestaan op te bouwen. De Franse Hugenoten legden zich hier met name toe op de wijnbouw. De nieuwe kolonisten brachten als boeren en ambachtslieden veel vaardigheden met zich mee en kregen daardoor een grote invloed in het gebied.

Het Franse karakter komt duidelijk tot uitdrukking in het dorp, waar u restaurants en wijngaarden vindt met namen als Grande Provence, Le Petit Ferme, Bouillabaise, Chamonix, en Mont Rochelle. Ook het menu in de restaurants biedt vaak een ruime keuze aan Provençaalse gerechten.

Franschhoek heeft eigenlijk – afgezien van het in 1948 opgerichte Hugenotenmonument – geen echt grote bezienswaardigheden, ofschoon het museum bij het monument de moeite van een bezoek waard is – het vertelt de geschiedenis van de Hugenoten in Zuid-Afrika. De echte attractie van het dorp zijn de restaurants, de terrasjes en de natuurlijke omgeving. Geen enkele plaats in Zuid-Afrika heeft meer toprestaurants dan Franschhoek. Een ideale dag in Franschhoek bestaat dus uit uitslapen, een uitgebreid ontbijt, een wandeling door de wijngaarden, een heerlijke lunch, wat luieren op een terras waarbij u geniet van het uitzicht, een kort bezoek aan het zwembad, sauna of wellnesscenter en daarna ’s avonds een uitgebreid diner.

  Accommodaties in Franschhoek

  Franschhoek Country House & Villas | Impala Tours

  Franschhoek Country House & Villas

  Klein 5* boetiek hotel aan de rand van het pittoreske Franschhoek. Omgeven door betoverende wijngaarden en majestueuze bergen, vindt u hier het veelgeprezen Monneaux Restaurant en een service die van wereldklasse is.

  Lavender Farm Guest House | Impala Tours

  Lavender Farm Guest House

  Klein gezellig guesthouse, gedeeltelijk in Kaap-Hollandse stijl, dat zo ver als het oog reikt omringd word door een paars lavendelveld en bergen. Gelegen op 1,5 km vanaf Franschhoek. De meeste van de 14 kamers hebben een eigen terras.

  Cascade Country Manor Hotel & Spa | Impala Tours

  Cascade Country Manor Hotel & Spa

  Ooit een koninklijke verblijfplaats, vernoemd naar de waterval die op slechts 300 meter van het hotel ligt. Gelegen tussen olijfgaarden. Geniet van een intiem en rustig verblijf in één van de slechts 15 kamers met een eigen balkon of terras.

  Wijngaarden en wijnkelders

  U heeft bij Franschhoek een ruime keus aan wijngaarden en wijnkelders om te bezoeken. De meeste kelders bieden de mogelijkheid tot wijnproeven. Bij sommige kunt u ook eten en overnachten. De volgende wijnboerderijen worden veel bezocht:

  • Boschendal – een fraai gelegen historische wijnboerderij met fraaie architectuur, waar u in het Café onder het genot van een goede maaltijd kunt proeven van de uitstekende rode wijnen (Cabernet auvignon en Merlot). Boschendal ligt – als één van de weinige wijnboerderijen – wat verder buiten het dorp (www.boschendal.com).
  • Cabrière Estate – biedt een grote verscheidenheid aan wijnen (van moeserende-, witte- en rode- tot dessertwijn). Op zaterdags slaat de eigenaar na de rondleiding op traditionele wijze enkele flessen moeserende wijnen open met een sabel (www.cabriere.co.za).
  • Grande Provence – een prachtige wijnboerderij met een stijlvol restaurant, art galerie en proeflokaal (www.grandeprovence.co.za).
  • Chamonix – gelegen aan de westzijde van het dorp op een heuvel. De wijnboerderij heeft een goed maar redelijk geprijsd restaurant (www.chamonix.co.za).