Stellenbosch

Stellenbosch is (na Kaapstad) de oudste ‘settlement’ van Zuid-Afrika. In 1679 stichtte gouverneur Simon van der Stel hier aan de Eerste Rivier een nederzetting, waar jonge burgergezinnen (Boeren) een stuk land kregen toegewezen om een nieuw bestaan op te bouwen.

Stellenbosch vormt al meer dan 300 jaar het belangrijkste centrum van de Zuid-Afrikaanse wijnproductie. Het ligt midden tussen de wijngaarden en golvende heuvels. Het gebied staat bekend om z’n rode wijn, zoals de Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage en Shiraz.

In 1886 werd in Stellenbosch de eerste Universiteit gesticht met als voertaal het Afrikaans. De Universiteit heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot één van de belangrijkste kennisinstituten van Zuid-Afrika, wat ook z’n weerslag heeft gevonden op het gebied. In het Kaapse Wijnland zijn veel hightech bedrijven gevestigd.

Stellenbosch is één van de aangenaamste plaatsjes in Zuid-Afrika, met veel historische gebouwen en een rijke traditie die uitmondt in tal van festivals. Het plaatsje is prachtig gelegen te midden van glooiende heuvels die met druivenranken zijn begroeid. Maar Stellenbosch is ook een levendig studentenstadje, met veel gezellige cafeetjes, terrasjes, restaurants en nachtleven. Waar u ook rondloopt, bijna overal ziet u prachtige historische gebouwen en met eikenbomen omzoomde lanen.

Stellenbosch is een heel veilige stad, door het grote aantal studenten (17.000) is er altijd wat te doen en is het altijd druk op straat, vooral ’s avonds en ’s nachts!

De Dorpstraat is in z’n geheel tot nationaal monument verklaard, met z’n witte huizen in Kaap-hollandse, Gregoriaanse- en Victoriaanse stijl. De meeste huizen worden tegenwoordig als winkel, restaurant, hotel of galerie gebruikt.

Accommodaties in Stellenbosch

River Manor Boutique Hotel & Spa | Impala Tours

River Manor Boutique Hotel & Spa

Een charmant hotel in het hart van het historische Stellenbosch. Gevestigd in twee aangrenzende koloniale herenhuizen en gelegen in een mooie tuin aan de oevers van de Eerste Rivier. U kunt heerlijk ontspannen op één van de terassen of zitplekjes.

Wedgeview Country House & Spa | Impala Tours

Wedgeview Country House & Spa

Gelegen vlak buiten Stellenbosch. Dit familie gerunde country house combineert de luxe van een vijfsterrenhotel met de exclusiviteit van een privé landhuis. Wedgeview biedt 2 zwembaden, een spa en prachtige uitzichten over de omliggende wijngaarden.

Oom Samie se Winkel

Deze ouderwetse dorpswinkel is in 200 jaar nog nauwelijks verandert. U kunt er antieke gebruiksvoorwerpen, curiosa en kleding kopen, maar ook snoep, wijn en ingemaakt fruit.

Moederkerk

De indrukwekkende Moederkerk is een belangrijke icoon van Stellenbosch. De huidige moederkerk stamt uit 1720. DE kerk werd in 1814 verder uitgebreid en bereikte rond 1855 z’n huidige vorm. De in neo-gotische stijl gebouwde kerk werd ontworpen door de duitse architect Carl Otto Hagar.

Universiteit

De universiteit van Stellenbosch is een begrip in Zuid-Afrika, veel beroemde wetenschappers, politici, zakenmensen en kunstenaars van Zuid-Afrika hebben hier gestudeerd. De universiteit heeft een rijke traditie op het gebied van wetenschap, cultuur en sport. De faculteitsgebouwen en studentenhuizen liggen verspreid over het hele plaatsje. Stellenbosch heeft behalve een universiteit ook de oudste muziekschool van het land.

Het Dorpsmuseum

Het Dorpmuseum bestaat uit een aantal karakteristieke historische gebouwen die, incl. interieur, een beeld geven van het leven in het plaatsje door de eeuwen heen. Het Schreuderhuis (uit 1709) is het oudste huis en één van de eerste grote gebouwen van de stad. Wonder boven wonder heeft dit huis een grote brand overleefd.

Toy & miniature museum

Dit speelgoed museum – gelegen in een gebouw uit 1815 van het Rhenische complex – is voor jong en oud geschikt. U ziet er een verbluffende collectie historisch speelgoed, zoals antieke poppen, modeltreinen, poppenhuizen en miniatuur auto’s.

Sasol Art Museum

Het Sasol Art museum is één van de belangrijkste musea van Afrika. Het legt zich toe op antropologie, cultuurgeschiedenis en kunst. Het museum heeft een unieke collectie prehistorische voorwerpen, waaronder San-rotstekeningen en een grote collectie gebruik- en rituele voorwerpen uit zuidelijk-, midden- en West-Afrika.

Jonkershoek Nature Reserve

Dit fraaie natuurpark ligt 10km ten zuidoosten van Stellenbosch, langs de Eerste Rivier. U kunt hier heerlijk wandelen of fietsen te midden van ongerepte natuur. U ziet er prachtige bloemen – waaronder de beroemde protea, maar er leven ook bavianen en klipdassen.

Wijngaarden en wijnkelders

U heeft bij Stellenbosch een ruime keus aan wijngaarden en wijnkelders om te bezoeken. De meeste kelders bieden de mogelijkheid tot wijnproeven. Bij sommige kunt u ook eten en overnachten. De volgende wijnboerderijen worden veel bezocht:

  • Blauwklippen - een 300 jaar oude boerderij die met name gekend is voor z’n uitstekende Cabernet Sauvignon en Zinfandel (www.blaauwklippen.com)
  • Neethlingshof – deze fraai gelegen wijnboerderij staat bekend om z’n uitstekende pinotage.
  • Lancerac – gelegen op weg naar Jonkershoek Valley, waar uitstekende merlot, cabernet sauvignon en chardonnay wijnen worden geproduceert (www.lanceracwines.co.za). Lancerac ligt naast het meest luxe hotel van Stellenbosch, L’Avenir, die ook een eigen wijngaard hebben en waar u uitmuntende Chenin Blanc en pinotage wijnen kunt proeven.
  • Spier – een enorme wine estate op weg naar Kaapstad. De Spier wijnen zijn op zich niet zo spectaculair, maar het complex biedt een proeflokaal met de belangrijkste wijnen uit de streek, drie restaurants (waaronder het toprestaurant Moyo), een hotel, een kunstgalerie, een amfitheater, een cheetah center en de mogelijkheid tot paardrijden door de wijngaarden (www.spier.co.za). U kunt Spier Estate per stoomtrein bereiken vanuit Kaapstad.
  • Van Ryn Brandy Cellar – gelegen ten zuidwesten van Stellenbosch; hier wordt Van Ryn en Viceroy brandewijn gestookt. Er worden 3 rondleidingen per dag gehouden, waarin u wordt getoont hoe brandewijn wordt gemaakt (www.distell.co.za).