Tulbagh

Ongeveer 160 km ten noorden van Kaapstad - aan de Breede Rivier - ligt het kleine afgelegen plaatsje Tulbagh. Het plaatsje werd in 1700 gesticht door gouverneur Willem Adriaan Van der Stel, die in het dal van de Breede Rivier een nieuwe nederzetting wilde vestigen. Hij noemde het plaatsje naar zijn voorganger.

Delen van het plaatsje zien eruit als een 18de eeuws stadje. Met name Church Street is pitoresk. De oude kerk vormt het hart van het Oude Kerk Volksmuseum, dat dateert uit 1743. Het museum bestaat uit vier gerestaureerde gebouwen en herbergt een fraaie verzameling kostuums en meubilair, waaronder de originele preekstoel, kerkbanken en bijbel.

Het door de Witzenberg– en Winterhoekbergen omgeven stadje kwam in 1969 in het nieuws toen het werd getroffen door een aardbeving. In vijf jaar tijd werd Church Street, waar 32 Victoriaanse en Kaaps-Hollandse huizen staan, gerestaureerd. In het Oude Kerk Volksmuseum is een kleine expositie gewijd aan de aardbeving van 1969 en de herstelwerkzaamheden die erop volgden.

The Oude Drostdy - de oude herberg die dateerd uit 1885 - is tegenwoordig een museum, met een verzameling grammofoons en Kaaps-Hollands meubilair.