Kaapse Wijnland
In de heuvels ten oosten van Kaapstad ligt het bekendste en grootste wijnbouwgebied van Zuid-Afrika. Het gematigd mediterrane klimaat met afwisselend koele wind van zee en de uiterst geschikte grondsoorten maken het gebied optimaal voor de productie van wijn van wereldklasse.
De wijnbouw in Zuid-Afrika begon in 1659 met de introductie van een aantal druivensoorten door gouverneur Jan van Riebeeck. In 1679 zette gouverneur Simon van der Stel de eerste commerciële wijngaard op bij Constantia, aan de oostflank van de Tafelberg. Simon van der Stel stimuleerde vrije burgers (boeren) om wijngaarden aan te leggen in de heuvels ten oosten van Kaapstad.
Tussen 1688 en 1690 arriveerde een groot aantal Hugenotenfamilies in Zuid-Afrika, die vanwege hun geloof in Frankrijk werden vervolgd en daarom in Zuid-Afrika een nieuw bestaan wilden opbouwen. Ze kregen land toegewezen rond Franschhoek, en bleken daar zeer succesvol te zijn in de productie van wijn, fruit en andere landbouwgewassen.
De meer dan 300 jaar oude geschiedenis hebben ondertussen geleid tot een rijke culturele traditie in dit Kaapse wijngebied. Er zijn fraaie dorpjes ontstaan met huizen in de Kaaps-Hollandse stijl. Er zijn honderden onafhankelijke wijnkelders in het gebied. Op culinair gebied kunt u hier uw hart ophalen. Er zijn heerlijke terrasjes, gezellige cafés en een groot aantal toprestaurants. Uiteraard kunt u ook de wijnkelders bezoeken en deelnemen aan proeverijen. Het gebied is ook ideaal om er op uit te trekken, te voet of per fiets.
Stellenbosch is – mede vanwege de universiteit - het meest levendige plaatsje in de streek. U ziet hier prachtige architectuur in de Kaaps-Hollandse-, Georgiaanse- en Victoriaanse stijl. Franschhoek is het mooist gelegen en u vindt hier een aantal toprestaurants. Paarl heeft ook een fraaie architectuur, maar is – met z’n enorme KWV wijnkelders - het drukste plaatsje van de streek. Ook in het meer afgelegen Tulbagh ziet u veel historische huizen.
De meeste gangbare witte wijn van de streek is de Chenin Blanc, oftewel ‘steen’. De laatste decennia wordt steeds meer Chardonnay en Sauvignon Blanc verbouwd – alhoewel deze in dit gebied de neiging hebben ‘zwaar’ te worden (veel eiken). De lichtere versies komen vooral van de heuvels dicht tegen de kust, zoals bij Constantia, Elgin en Hermanus.
Wat rode wijn betreft is de Pinotage de absolute topper van de streek. Deze unieke Zuid-Afrikaanse druivensoort die in 1925 door Abraham Perold uit een kruising van Pinot Noir en Cinsaut. De Pinotage is een vrij robuuste wijn en heeft internationaal vele prijzen ontvangen. De pinotage wordt vooral veel rond Stellenbosch verbouwd. De laatste jaren zijn de lichtere Bordeaux-achtige wijnen sterk in opkomst, zoals Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc.
Aan de “achterkant” van het Kaapse Wijnland – tegen de Klein Karoo aan – liggen wijnkelders die bekend staan om hun zwaardere wijnen (zoals ‘Hanepoot’ – een dessertwijn), port, brandy. Bij Worchester adviseren we u het Kleinplasie boerderijmuseum te bezoeken – een nagebouwde boerderij uit de 18e eeuw waar u een goede indruk krijgt van de wijnbouw in vroegere tijden.
Wijnroutes
Er zijn verscheidene wijnroutes in het Kaapse wijnland uitgezet, waarbij u kleinere en grotere wijnkelders en wijngaarden kunt bezoeken, zodat u een goede indruk krijgt van de tradities, omstandigheden en omgeving waarin de wijnbouw plaatsvindt. Op sommige wijnboerderijen kunt u ook overnachten. U kunt bijvoorbeeld wijnroutes volgen rond Stellenbosch, Paarl en Franschhoek.