Paarl

Paarl is een historisch wijnplaatsje, gelegen in de vruchtbare Berg River Valley aan de voet van de Paarl Mountain. Paarl is wat uitgestrekter dan andere wijndorpjes in het Kaapse Wijnland, en ontvangt minder toeristen. Het plaatsje is gesticht in 1720 en vernoemd naar de drie nabij gelegen bolvormige rotsen die op parels lijken. Als u Paarl eens vanuit de lucht wilt zien, kunt u ballonvaarten maken over de wijngaarden.

In Paarl ligt het Paarl Museum, gevestigd in de oude pastorie. Het museum heeft een interesante collectie antieke meubelen en voorwerpen van de eerste pioniers in het gebied.

Paarl wordt wel de bakermat van de Afrikaanse taal genoemd. In het fascinerende Afrikaans Taal Museum kunt u – door middel van multimedia toepassingen – zien hoe het Afrikaans ontwikkeld en beïnvloed is vanuit de cultuur van drie continenten.

In Paarl ligt ook de gevangenis, waar Nelson Mandela de laatste twee jaar van zijn gevangenschap doorbracht (1988-1990). Nelson Mandela verbleef deze twee jaar in het relatief comfortabele “warders cottage” – terwijl hij mee-onderhandelde over het einde van het Apartheid regime. De gevangenis heeft ondertussen een andere naam gekregen (van Victor Verster in Drakenstein gevangenis), maar is nog steeds in gebruik.

Paarl is een druk plaatsje en heeft een grote wijnindustrie. Het is de vestigingsplaats van het KWV Imperium: de Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging - de grootste wijn coöperatie van Zuid-Afrika. Tussen Paarl en Wellington ligt Nederburg, één van grootste en bekendste wijnhuizen van Zuid-Afrika. Het heeft een fraai historische landhuis in de in Kaaps-Hollandse stijl. Jaarlijks (in april) wordt op het landgoed een wijnveiling gehouden, dat één van de belangrijkste evenementen is van de streek.

  Accommodaties in Paarl

  Palmiet Valley Estate | Impala Tours

  Palmiet Valley Estate

  Een actieve wijnboerderij bestaande uit historische herenhuizen in Kaap-Hollandse stijl. De inrichting is een mix van antieke en moderne stukken. De heerlijke tuin biedt veel rustige plekjes om te ontspannen met een glas wijn en een goed boek.

  Grande Roche Hotel | Impala Tours

  Grande Roche Hotel

  Trots lid van Small Luxury Hotels of the World. Dit 5* hotel is één van de parels van Zuid-Afrika en een ideale uitvalsbasis. Het prachtige hoofdgebouw is een historische boerderij en herbergt het bekendste restaurant van Zuid-Afrika: Bosman’s.

  Wijngaarden en wijnkelders

  U heeft bij Paarl een ruime keus aan wijngaarden en wijnkelders om te bezoeken. De meeste kelders bieden de mogelijkheid tot wijnproeven. Bij sommige kunt u ook eten en overnachten. De volgende wijnboerderijen worden veel bezocht:

  • KWV-Emporium – op dit enorme complex kunt u rondleidingen maken door de wijngaarden en ondermeer de grootste wijnkelder van Zuid-Afrika zien. KWV staat bekend om z’n robuuste wijnen, ze worden geëxporteerd over de hele wereld (www.kwv-international.com)
  • Fairview – een populaire wijnboerderij die al jaren topwijnen produceert, ondermeer pinotage en chenin-blanc (www.fairview.co.za)
  • Seidelberg – een wijnboerderij, waar u naast wijnproeven ook in de glasblazerij kunt zien hoe de flessen worden geproduceerd
  • Landskroon – de Villiers familie perfectioneerden hun wijnen over de jaren tot absolute topwijnen, zoals de cinsaut en de jerepigo (dessertwijn). Vanaf het terras heeft u fraai uitzicht over de wijngaarden.
  • Nederburg – op deze enorme wijnboerderij krijgt u een zeer informatieve rondleiding, waarbij u kennis maakt alle onderdelen van het wijnbouwproces (www.nederburg.co.za) Backsberg – fraai gelegen wijnboerderij met een lange traditie van kwaliteitswijnen, zoals de pinotage cultivar. Het restaurant serveert uitgebreide lunches op het terras (www.backsberg.co.za).