Swellendam

Het fraaie - in 1745 gestichte - plaatsje Swellendam is de op twee na oudste “settlement” van Zuid-Afrika (na Kaapstad en Stellenbosch). Swellendam ligt aan In het centrum ziet u met eiken omzoomde lanen en witte – in Kaaps-Hollandse stijl gebouwde – huizen. Een groot aantal van de oorspronkelijke huizen zijn door branden of anderszins in de loop van de tijd verloren gegaan. Niettemin is er ook erg veel restauratiewerk verzet en zult u in historisch opzicht niets tekort komen. Bezoek in ieder geval het Drosdy museum.

Swellendam is vandaag de dag een fraai gelegen agrarisch plaatsje, te midden van graanvelden, wijngaarden en de in de verte oprijzende 1600 meter hoge Langeberg keten. Swellendam is momenteel erg in trek bij Nederlandse immigranten in Zuid-Afrika. Het plaatje ligt op 2-2½ uur rijden van Kaapstad.

Accommodaties in Swellendam

Schoone Oordt Country House | Impala Tours

Schoone Oordt Country House

Charmant Victoriaans hotel met 11 luxe slaapkamers die in de weelderige tuin liggen, een intiem serre-restaurant en een sprankelend zoutwaterzwembad. U voelt hier de passie voor mensen, familie, eten, wijn en het milieu.

Bontebok National Park

6km zuidelijk van Swellendam – langs de Breede Rivier – ligt het Bontebok National Park. De bontebok – een witgevlekte antilope – kwam vroeger in grote getale voor in de Western Cape, maar ondertussen is hij jacht en stroperij zeldzaam geworden. In het park worden de laatste grote kuddes bontebok beschermd. In het park leven ook veel vogels en reebokken, vaalribbokken, duikers, rode hartebeesten en bergzebra’s. Spoorvleugelganzen, kraanvogels, visarenden en honingvogels doorkruisen het park. Met name deze laatste vogelsoort vliegt in grote getale boven de graslanden van het Bontebok National Park.

Het beste maakt u een flinke wandeling door het park, er zijn tal van wandelpaden uitgezet. Als u ‘s winters over de Aloëheuvel wandelt, zult u een felrode bloemenzee van bittere Aloë’s zien. ’s Zomers is het aangenaam zwemmen bij de kiezelstrandjes langs de Breede Rivier.