Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National Park is een 82 km lange kuststrook, dat met z’n spectaculaire landschap en unieke flora en fauna één van de belangrijkste hoogtepunten is van de Tuinroute. Het park ligt op de grens van de Western Cape en de Eastern Cape Province (Bloukrans Rivier vormt de grens). Om het gebied goed in u op te nemen moet u op z’n minst een deel van één van de beroemde ‘Walking Trails’ lopen, zoals de Otter Trail.

Er zijn twee bezoekerscentra in het park – aan de oostkant bij Storms River Mouth (8km van de N2) en aan de westkant bij Nature’s Valley (10km van de N2). Beide plekken zijn per auto goed te bereiken, er is accommodatie, een winkel en eetgelegenheden.

Er lopen twee wandelroutes tussen Storms River Mouth en Nature’s Valley – de Otter Trail (42km langs de kust) en de Tsitsikamma Trail (64km door het regenwoud meer landinwaarts). Beide wandelroutes behoren tot de mooiste wandelingen ter Wereld – maar wilt u de hele route lopen, dat u moet u hiervoor wel enkele dagen uittrekken en overnachten in wandelhutten onderweg.

Het park ligt op een kustplateau, aan de voet van de Tsitsikamma bergketen – een prachtig mooi geplooid berglandschap dat met ontoegankelijk regenwoud is begroeid. Tal van rivieren hebben diepe kloven uitgesleten in het plateau waardoor ruige canyons zijn ontstaan van honderden meters diep. U ziet er messcherpe kliffen en bizarre rotsformaties. Niet verwonderlijk dat lange tijd het gebied ontoegankelijk was voor mensen. Door de aanleg van enkele imposante bruggen over deze canyons, ontsluit de kustweg (N2) tegenwoordig het gebied. Het uitzicht bij de canyons is fenomenaal – met name bij de Bloukrans River Bridge (waar u vanaf kunt bungyjumpen) moet u beslist stoppen.

In het park leven meer dan 200 vogelsoorten. Tussen de zwarte rotsen zitten veel mosselen en jaagt de zeldzame klauwloze otter. De kust van het Tsitsikamma National Park biedt geoefende duikers een geweldig mooie onderwaterwereld. Wandelaars zien onderweg vaak dolfijnen boven het water uit springen. De wanderoutes voeren u door ruige berglandschappen, oerbos, fynbos, langs wilde rivieren en beken en overal kunt u steeds genieten van een panoramisch uitzicht.

Accommodaties in het Tsitsikamma National Park

Tsitsikamma Lodge | Impala Tours

Tsitsikamma Lodge

Volledig gebouwd van hout afkomstig uit de lokale bossen. 32 gezellige blokhutten liggen verspreid over de tuin en hebben een spectaculair uitzicht op het bos of over de bergen. Alle hutten hebben een eigen badkamer met jacuzzi en een veranda met barbecue.

Tsitsikamma Village Inn | Impala Tours

Tsitsikamma Village Inn

Unieke accommodatie, gebouwd in de stijl van een dorp. Elk huisje heeft een specifieke koloniale bouwstijl. De inn staat bekend om zijn ouderwetse charme. Dineer in Marilyns 60s Diner of geniet van ambachtelijk gebrouwen bier in de naastgelegen Tsitsikamma Microbrouwerij.

Restcamps in Tsitsikamma NP | Impala Tours

Restcamps in Tsitsikamma NP

Storms River Restcamp bestaat uit een camping, restaurant, een kleine winkel en ongeveer 80 eenvoudige selfcatering accommodaties, variërend van chalets to cottages. Het kleine Nature’s Valley restcamp bestaat uit een camping en 12 hutten.

Canopy Tour

Dwars door het Tsitsikamma National Park loopt de prachtige Canopy Tour. Deze tour is een unieke vorm van ecotoerisme waardoor u een geweldige combinatie van avontuur en natuur kunt beleven! U komt op plekken in regenwoud die u zonder begeleiding nooit zou kunnen bereiken. In de reusachtige geelhoutbomen zijn houten vlonders aangebracht, met daar tussen meterslange kabelbanen. De vlonders bevinden zich op een hoogte van dertig meter en de kabelbanen kunnen wel tachtig meter lang zijn! Via de kabels zoeft u van ene platform naar het volgende, terwijl u een geweldig uitzicht over de omgeving.

De Canopy Tour duurt ongeveer drie uur en is zorgvuldig uitgezet, zónder de natuur te beschadigen. De gidsen kennen de route als geen ander en weten veel te vertellen over de flora en fauna die u onderweg ziet. Uitgerust met een helm, handschoenen en een veiligheidsharnas vertrekt u in een kleine groep samen met twee gidsen naar het startplatform. Terwijl u op het platform even op adem kunt komen en wennen aan de hoogte, controleren de gidsen de harnassen en maken u vast aan de kabel. Tijdens de tour gaat er steeds één gids vooruit om de groepsleden op te vangen. Steeds als de groep weer compleet is, vertellen de gidsen over de bomen en planten én uiteraard over de vogels – zoals de Narina Trogon´s en Knysna Loeries - die op deze hoogte goed te zien zijn. U ziet zelfs Samogo aapjes in de bomen. In totaal zijn er tien vlonders aangebracht.