Oudtshoorn

Oudtshoorn werd gesticht in de 19e eeuw, nadat tal van wegen en passen waren aangelegd om er te kunnen komen. Oudtshoorn is de grootste stad van de Klein Karoo. Oudtshoorn wordt ook wel de struisvogel “capital of the World” genoemd – 80% van alle struisvogels ter Wereld leven rondom Oudtshoorn. Oudtshoorn maakte 2 bloeiperiodes door (1865-1870 en 1900-1914), toen struisvogelveren in Europa en Amerika zo in trek waren dat de opbrengst hoger was dan hun gewicht in goud. Bijna veertig jaar was Oudtshoorn de grootste plaats in Zuid-Afrika ten oosten van Kaapstad.

Het centrum van Oudtshoorn bestaat uit mooie ruime lanen met een groot aantal fraaie huizen, gebouwd in de Victoriaanse stijl. U heeft in en om de stad voldoende keuze uit uitstekende restaurants en accommodaties.

Oudshoorn is een belangrijk toeristencentrum, dé twee attracties zijn de struisvogelboerderijen en de Cango Caves – 26 km noordelijk van de stad. De Cango Caves liggen verscholen in de uitlopers van de Swartberg en behoren tot de mooiste druipsteengrotten ter Wereld. U kunt een rondleiding krijgen onder leiding van een gids door 6 grotten met bizar gevormde stalagmieten, stalactieten en dunne lagen steen – afgezet door stromend water.

In de omgeving van Oudtshoorn liggen een groot aantal struisvogelboerderijen. Bij een aantal van deze boerderijen worden rondleidingen gegeven, ziet u struisvogelraces en kunt u zelf op een struisvogel rijden. De Highgate Ostrich Farm – 10km ten westen van Oudtshoorn - is een goede keuze als u een struisvogelboerderij wilt bezoeken (www.highgate.co.za). Sommige boerderijen bieden eigen accommodatie aan.

Oudtshoorn ligt in de Klein Karoo - 70km noordelijk van George en de Tuinroute (over de prachtige Montagu Pass), maar u kunt ook - als u beschikt over een 4wd-voertuig - de Route 332 oostwaarts vervolgen door de Baviaanskloof naar St. Francis Bay.

Accommodaties in Oudtshoorn

Buffelsdrift Game Lodge | Impala Tours

Buffelsdrift Game Lodge

Mooie safarilodge op 6,5 km vanaf Oudtshoorn, bestaande uit 34 luxueuze safaritenten. Ongerept bushveld, weelderige vegetatie en een dam maken dit gebied een toevluchtsoord voor vele wild- en vogelsoorten. Verschillende excursie mogelijkheden.

La Plume Guest House | Impala Tours

La Plume Guest House

Charmante smaakvol ingerichte Victoriaanse hoeve uit 1902 dat nu een actieve struisvogel- en veeboerderij is. Tijdens een optionele farmtour komt u meer te weten over het leven op de boerderij en de dieren. Laat u verassen door de lokale Karoo gerechten.

De Zeekoe Guest Farm | Impala Tours

De Zeekoe Guest Farm

Stijlvolle actieve boerderij die verschillende soorten accommodaties biedt, variërend van stijlvolle kamers in het hoofdgebouw tot luxe cottages met eigen privézwembad. De farm biedt een bijzondere stokstaartjes tour aan.

Cango Wildlife Ranch

Deze dierentuin heeft een nogal kunstmatige uitstraling. Toch leven hier een enorme aantal wilde cheeta’s en andere grote katten, zoals leeuwen, puma’s en Bengaalse tijgers. Het park heeft ook internationale bekendheid voor haar inzet en bescherming van bedreigde diersoorten. Voor een paar extra toeslag mag u de cheeta’s zelfs aaien. De opbrengst gaat naar de Cheetah Conservation Foundation.

De Cango Wildlife Ranch heeft ook een gedeelte voor krokodillen en een slangenpark. U ziet hier slangen uit de hele wereld. Ze hebben bijvoorbeeld een 4 meter lange Burmese Python en de kleine (slechts 40cm), maar dodelijke Copperhead Viper.

Behalve grote roofdieren heeft de Cango Ranch ook een paar vriendelijke beesten, zoals kangoeroes, verschillende felgekleurde papegaaien, Taiwanese varkentjes en de actieve spotted-necked otters.

Voor kinderen is er een waterspeeltuin met waterkanonnen, waterjets en klimwanden en een kinderboerderij. De Cango Wildlife Ranch is een veel bezochte attractie – 3 km ten noorden van Oudtshoorn op weg naar de Cango Caves.