Port Elizabeth

Port Elizabeth (afgekort met PE), de grootste stad in de Eastern Cape Province, is vooral een industriestad met aan de zuidzijde mooie stranden. Port Elizabeth heeft een belangrijke staal- en autoindustrie. De geassembleerde auto’s worden deels geëxporteerd over de hele Wereld. PE heeft een grote haven en een belangrijke luchthaven. Ten oosten van Port Elizabeth liggen enorme townships.

Port Elizabeth ligt aan de prachtige Algoa Bay – ten zuiden en ten oosten van de stad strekken zich mooie brede zandstranden uit. Aan de zuidkant van het stadscentrum bevindt zich de Marine Drive met talloze hotels, cafés en restaurants. De Boardwalk is een entertainmentcomplex met winkels, bioscoop, theater en casino. Het populairste strand is Humewood Beach, waar een overdekte promenade voor wat beschutting zorgt tegen de zon. Op de stranden zijn strandwachten aanwezig.

Accommodaties in Port Elizabeth

Beach Break | Impala Tours

Beach Break

Deluxe Guesthouse

Gelegen in het schilderachtige dorpje Cape St Francis. Luxe strandvilla's waarbij u kunt kiezen voor een kamer met uitzicht op zee of de tuin of de gehele villa. Alle villa's hebben een privézwembad en directe toegang tot het strand.

Paxton Hotel | Impala Tours

Paxton Hotel

4-sterren hotel

Gelegen dicht bij het stadscentrum van Port Elizabeth, met een prachtig uitzicht over de haven en de Algoa-baai. Het hotel heeft 79 moderne kamers, die sfeervol en met Afrikaanse kleuren zijn ingericht, en een zwembad met terras en bar.

Settlers Drift | Impala Tours

Settlers Drift

Deluxe Camp

Een luxe 5-sterrenlodge in het Kariega wildreservaat, waar de Big 5 te vinden zijn. De lodge bestaat uit 9 ruime tentsuites, elk met een prachtig uitzicht over de Bushman’s River en beschutte uitkijkplatforms. Inclusief activiteiten.

Stadscentrum

In 1820 vestigden de eerste kolonisten zich in Port Elizabeth. Hierdoor bezit de stad een groot aantal historische gebouwen, musea, gedenktekens en standbeelden. Vooral de Victoriaanse gebouwen zijn prachtig. U kunt overdag een stadswandeling maken door het oude centrum. Naast de indrukwekkende architectuur hebben deze gebouwen vaak ook een belangrijke historische waarde.

Nelson Mandela Metropolitan Art Museum

Dit toonaangevende kunstmuseum stond eerder bekend als de King George IV Art Gallery. Het museum bestaat al sinds 1956 - maar veranderde in 2002 van naam uit respect voor de beroemde leider van het ANC. Het museum is gehuisvest in twee mooie gebouwen aan de ingang van St George’s park.

De vaste collectie bestaat hedendaagse kunst van bekende Zuid-Afrikaanse kunstenaars, maar ook oudere werken (met name Britse en Oriëntaalse kunst).

Er zijn regelmatig tentoonstellingen van jonge, veelbelovende Zuid-Afrikaanse kunstenaars te zien. Het Nelson Mandela Metropolitan Art Museum ligt aan de Park Drive in het centrum van Port Elizabeth.

Southend Museum

Hier wordt het verhaal vertelt van de gedwongen verplaatsingen van bewoners van de zuidelijk buitenwijken in de jaren 1965-1975, ten tijden van de beruchte ‘Group Area Act’. Het Apartheidsregime wilde de buurten vioor blanken bestemmen en buldozerde huizen van zwarte, gekleurde en Aziatische families plat.

Bayworld

Bayworld is een museum- en entertainmentcomplex, dat het Port Elizabeth Museum, het Oceanarium en het Snake Park omvat. Het is één van de beste en grootste museumcomplexen van Zuid-Afrika. Bayworld ligt aan de zuidrand van het centrum, vlak aan de Beach Road in Humewood (www.bayworld.co.za).

Port Elizabeth Museum

Het Port Elizabeth Museum is één van de oudste musea van het land en toont zowel de natuurlijke als de historische geschiedenis van Zuid-Afrika. Er zijn skeletten van walvissen, haaien en dinosaurussen te toon gesteld. Maar ook een bibliotheek en een collectie van oude kostuums. In het museum ziet u verder veel kunst en gebruiksvoorwerpen van de Xhosa’s, waaronder een mooie kralencollectie.

Het Oceanarium heeft een gigantische bassin, waarin dolfijnen hun kunsten vertonen. Ook ziet u kolonies zeehonden en pinguïns. Naast de dolfijnenshows is er ook ruimte voor onderzoek en educatie.

Stadswandeling

U zou de stadswandeling kunnen beginnen bij Fort Frederick - aan het Belmont Terrace. Dit kleine, vierkante fort werd in 1799 door de Britten als grensversterking gebouwd om een invasie van de Fransen te voorkomen en de opstandige Boeren in het achterland te controleren. Gaat u verder over het Belmont Terrace en sla rechtsaf, de Prospect Road in. Hier ziet u de Drill Hall - een vrijwilligersregiment uit 1856. Even verderop, op Castle Hill nr 7, ligt één van de oudste huizen van de stad. Hier is nu een museum gevestigd.

City Hall

Aan het einde van de straat bevindt zich één van de hoogtepunten van het historische centrum van Port Elizabeth: de City Hall. Dit stadhuis is gebouwd tussen 1858 en 1862 en staat aan de rand van op een mooi plein. Er is een replica van het kruis van Bartolomeu Dias uit 1488 te zien.

Deze Portugese ontdekkingsreiziger zette in 1488 voor het eerst voet aan wal in Zuid-Afrika en plaatste een stenen kruis. Achter het stadhuis staat de Campanile, een 52 m hoge toren ter herinnering aan de Britse kolonisten. Terug op het plein gaat u verder naar de Chapel Street, richting een ander hoogtepunt: Donkin Street.

Donkin Reserve

De schilderachtige Victoriaanse huizen zijn gebouwd tussen 1860 en 1880. Deze straat is in 1967 tot nationaal monument uitgeroepen. Tegenover ligt het Donkin Reserve vanwaar u een mooi uitzicht over de stad heeft. Ook vindt u hier het Port Elizabeth Opera House – het oudste van het land.

De piramide is een herinnering aan Elizabeth Donkin, de vrouw van Sir Rufane Donkin, de voormalige gouverneur van de Kaap Provincie. Op het plakkaat staat: ‘One of the most perfect human beings, who has given her name to the town below’. Als u weer terugloopt naar het Belmont Terrace, komt u langs het Edward Hotel. Dit is een schitterend - goed bewaard gebleven hotel in de Edwardiaanse bouwstijl.

Veiligheid

Veiligheid is een ’issue’ in Port Elizabeth, maar wees realistisch. Overdag kunt u in de stad veilig over straat - geen probleem. Maar ’s avonds kan het stadscentrum beter worden gemeden. De zuidelijke stranden zijn daarentegen ook ’s avonds een veilig gebied. Als u een township wilt bezoeken, raden we u aan om alleen met ervaren en erkende gidsen township tours te maken (het lokale toeristenbureau zal u hierover adviseren).