Western Region

Het zuidwestelijk deel van de Eastern Cape wordt de Western Region genoemd. Eigenlijk wordt bedoeld de kuststrook ten zuiden van de Karoo en ten westen van de Amathole Region. Grootste stad van deze streek is Port Elizabeth.

Port Elizabeth (afgekort met PE) is vooral een industriestad met aan de zuidzijde mooie stranden. Port Elizabeth heeft een belangrijke staal- en autoindustrie. De stad ligt aan de prachtige Algoa Bay – en ten zuiden en ten oosten van de stad strekken zich mooie brede zandstranden uit. Aan de zuidkant van het stadscentrum bevindt zich de Marine Drive met talloze hotels, cafés en restaurants. In het stadscentrum liggen een groot aantal historische gebouwen, musea, gedenktekens en standbeelden.

22km ten zuiden van Humansdorp (dat aan de N2 ligt) ligt Cape St Francis – een rotspunt met een houten vuurtoren die de gelijknamige baai markeert. U kunt hier prachtige zonsondergangen zien. Iets noordelijk van de kaap ligt het klein – maar de bij 2e huis bezitters steeds populairder wordende - badplaatsje St Francis Bay. Het is met name een plek om te zonnen, zwemmen, surfen en te relaxen.

Het Addo Elephant National Park omvat 145.000 hectare en bestaat uit meerdere losse en aan elkaar geschakelde delen (land van oude boerderijen, dat in de loop der tijd bij het park is getrokken). Het langgerekte park strekt zich daarmee uit van de bergen – 100km landinwaarts in de Klein Karoo – tot aan de oceaan. Het Addo Elephant National Park werd oorspronkelijk in 1931 gesticht om de 11 laatst overgebleven Kaapse olifanten te beschermen. In het park leven ondertussen ruim 350 Kaapse olifanten.

Ten oosten van van Addo Elephant National Park liggen 3 Private Game Reserves die vrijwel aan elkaar grenzen. Shamwari Private Game Reserve is - met z’n 20.000 hectare - het grootste en enige Private Game Reserve in de Eastern Cape Province waar u de Big 5 kunt zien. Het wildreservaat bestaat uit heuvelachtig bushveld in het stroomgebied van de Bushman’s Rivier.

Grahamstown heeft een aantal bijnamen, waaronder ‘City of Saints’ – vanwege de 40 kerken van de stad – en ‘Africa’s Festival Capital’ – vanwege de vele festivals die hier elk jaar weer plaatsvinden. Maar Grahamstown is vooral een levendige studentenstad met een beroemde universiteit (Rhodes University), mooie musea, uitgaansgelegenheden en een groot aantal historische gebouwen.