Grahamstown

Grahamstown heeft een aantal bijnamen, waaronder ‘City of Saints’ – vanwege de 40 kerken van de stad – en ‘Africa’s Festival Capital’ – vanwege de vele festivals die hier elk jaar weer plaatsvinden. Maar Grahamstown is vooral een levendige studentenstad met een beroemde universiteit (Rhodes University), mooie musea, uitgaansgelegenheden en een groot aantal historische gebouwen. Op de campus van de Rhodes universiteit kunt u (op afspraak) de International Library of African Music bezoeken, het mekka voor de liefhebber van dit muziekgenre. Er is een enorme verzameling ‘recordings’ en muziekinstrumenten.

Het Albany museum bestaat eigenlijk uit een aantal musea. Het Observatory museum is gevestigd in een oud huis met veel collectie antiek uit de Victoriaanse tijd, waaronder de unieke in 1882 gebouwde camera obscura. In het Albany History museum treft u een interessante tentoonstelling over de geschiedenis en kunstnijverheid van de Xhosa’s. Het National English Literature museum omvat vrijwel alle 1e edities van in het Engels uitgegeven werken van Zuid-Afrikaanse auteurs. De collectie van het Albany Natural Science museum omvat ondermeer een ijzeren meteoriet, die in een meteorietenregen neerkwam in Namibië.

In Grahamstown vindt u tal van in Victoriaanse stijl gebouwde huizen. In de stad zijn 60 gebouwen tot nationaal monument uitgeroepen. De in 1824 gebouwde en 51 meter hoge Cathedral of St Michael (vml. St George Church) is de oudste Anglicaanse kerk van Zuid-Afrika en de blikvanger van de stad. De Old Provost – gelegen naast universiteit en botanische tuin - is in 1838 gebouwd als militaire gevangenis. Op Gunfire Hill – achter de botanische tuin – vindt u het uit 1836 stammende Fort Selwyn, met daarnaast het Settlers monument.

Ten oosten van Grahamstown ligt een grote maar veilige township – die bekend staat als Rhini of Grahamstown-East. U kunt excursies boeken naar de township, voor een rondleiding door de buurt met een bezoek aan de markt, een café/restaurant (voor lunch), een school en een natuurgenezer.

Great Fish River Reserve

34km ten noorden Grahamstown ligt het Great Fish River Reserve. Het park bestaat eigenlijk uit 3 samengevoegde natuurreservaten: Andries Vosloo Kudu Nature Reserve, Sam Knott Nature Reserve en het Doubledrift Nature Reserve. Na de bloedige 5e Kafferoorlog in 1819 werd dit gebied – tussen de Keiskamma- en Grote Vis rivier – aangewezen als buffergebied tussen de Xhosa’s in het oosten en blanke kolonisten in het westen. U vindt in het park nog ruines van verdedigingswerken en graven uit die tijd. Tegenwoordig is het het grootste wildreservaat van de Eastern Cape, er leven een groot aantal koedoes, elandantilopen, hartebeesten, giraffe, nijlpaarden, zwarte neushoorns, Kaapse buffels en luipaarden.