Addo Elephant National Park

Het Addo Elephant National Park - het op 2 na grootste natuurpark van Zuid-Afrika - ligt 50km ten noordoosten van Port Elizabeth. Het park omvat 145.000 hectare en bestaat uit meerdere losse en aan elkaar geschakelde delen (land van oude boerderijen, dat in de loop der tijd bij het park is getrokken). Het langgerekte park strekt zich daarmee uit van de bergen – 100km landinwaarts in de Karoo – tot aan de oceaan.

Het Addo Elephant National Park werd oorspronkelijk in 1931 gesticht om de 11 laatst overgebleven Kaapse olifanten te beschermen. In de periode daarvoor leefde in de Kaapkolonie duizenden olifanten. Omdat ze de gewassen bij de boerderijen vernielden, werden ze vrijwel allemaal gedood. In 1931 ontstond grote weerstand onder bevolking tegen deze meedogenloze jacht en werd een reservaat gesticht speciaal voor de Kaapse olifanten. Met spoorstaven en stalen kabels werd een afrastering gemaakt rond het park – iets waar tot dan toe geen ervaring mee bestond. Het park omvatte destijds 12.000 hectare – grofweg het huidige centrale deel van het park bij het dorpje Addo.

Het Addo Elephant National Park is één van de mooiste gebieden van de Eastern Cape. In het park leven ondertussen ruim 350 Kaapse olifanten, eigenlijk te veel voor de huidige parkomvang, waardoor er plannen zijn om het park nog verder te vergroten. De Kaapse olifant is wat kleiner dan de Afrikaanse olifant. Waarschijnlijk door selectief jagen in de 19e en begin 20e eeuw, hadden de overgebleven olifanten kleine slagtanden en is dit genetisch doorgegeven aan hun nakomelingen. Momenteel worden er met enige regelmaat olifanten overgebracht naar andere natuurparken in Zuid-Afrika.

Het park kan in de zomer het beste halverwege de ochtend bezocht worden, wanneer de olifanten samenkomen bij drinkplaatsen (in het centrale deel - toegankelijk met een gewone auto). In de winter is de vroege ochtend hét moment voor een bezoek. Na regenval zijn de olifanten veel moeilijker te zien – omdat ze zich dan verspreiden en de heuvels intrekken, welke alleen per 4wd toegankelijk zijn.

In het Addo Elepant National Park leven ondertussen meer grote zoogdieren dan alleen olifanten, het is zelfs het enige park waar u de ‘Big 7’ kunt zien (olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard, alsmede de walvis en de grote witte haai voor de kust).

Accommodaties in het Addo Elephant National Park

Addo Rest Camp | Impala Tours

Addo Rest Camp

Verblijf in het National Park. S'nachts word u omringd door de geluiden van leeuwen, gevlekte hyena's en jakhalzen. S'ochtend word u gewekt door de vogels. Het camp heeft verschillende soorten accommodaties en faciliteiten.

Woodall Country House & Spa | Impala Tours

Woodall Country House & Spa

Superior Guesthouse

Bekroond boutique hotel vlakbij het Addo Elephant National Park. Een bijzondere plek voor een huwelijksreis, maar ook voor natuurliefhebbers, fijnproevers, wijnliefhebbers, en spa aanbidders.