Groot Karoo

De Karoo – de halfwoestijn in het oosten van de Western Cape - beslaat ongeveer éénderde deel van heel Zuid-Afrika en wordt vaak ingedeeld in de Klein Karoo en de Groot Karoo. De Groot Karoo is iets droger dan de zuidwestelijk hiervan gelegen Klein Karoo. De Groot Karoo en Klein Karoo worden grofweg gescheiden door de Swartberg bergketen. De Groot Karoo loopt door tot aan de Kalahari woestijn in de Northern Cape (bij de grens met Namibië). Aan de westkant wordt de Groot Karoo begrenst door de Cederberg. De Groot Karoo loopt door tot ver in de Eastern Cape en Northern Cape provincies. “Karoo” is de aanduiding voor dit gebied van de inheemse bevolking - de Khonia, het betekend: ‘het land van de grote dorst’.

De Groot Karoo is een uniek Zuid-Afrikaans landschap met gigantische vlaktes, majestueuze bergen en historische plaatsen. Deze plaatsjes hebben een typische Karoo-architectuur - zandstenen boerenhuizen met kleine ramen, dikke muren en brede veranda’s. ’s Zomers (dec-feb) kunnen de temperaturen in de Groot Karoo flink oplopen, tot zo’n 45°C. ’s Winters (jul-sep) kan het daarentegen flink koud zijn met nachtvorst en sneeuw in de bergen.

Vanwege de droogte en de ontoegankelijke bergketens is het gebied lange tijd door de Kaapse kolonisten gemeden. Pas in 1795 omvatte de Kaapkolonie de hele Karoo. In de Groot Karoo bevinden zich verschillende mooie natuurreservaten. Meestal liggen die bij een bergketen, dat vocht vangt en schaduw biedt aan planten en dieren. Het zijn een soort oases met een unieke flora. Verrassenderwijs leven hier dan vaak veel dieren, zoals allerlei roofvogels, bergzebra’s. hartebeesten, koedoes en blesbokken. September is de tijd dat de meeste neerslag valt in de Groot Karoo, de valleien veranderen dan in grote bloemenzeeën.

Het Karoo National Park – gelegen bij het plaatsje Beaufort-West aan de N1 - is enorm uitgestrekt natuurpark en omvatten onder andere de ruige Nuweveld bergketen. Tijdens een rit door het park – waarbij u korte wandelingen kunt maken – zult u zich verbasen over het grote aantal dieren in het park.

Prince Albert ligt aan de noordzijde van de Swartberg Pass, één van de mooiste bergpassen van Zuid-Afrika. Deze grindweg leidt u via steile haarspeldbochten naar ‘Die Top’ op een hoogte van 1583 meter. Hier heeft u een adembenemend uitzicht over the Klein Karoo, Groot Karoo en de Swartberg.