Bloemfontein

Bloemfontein - de hoofdstad van de provincie Free State - ligt midden in Zuid-Afrika, grofweg halverweg de hoofdweg van Kaapstad naar Johannesburg. Bloemfontein is een rustige universiteitsstad, met imposante oude architectuur en een relaxte sfeer op straat. Er is een ruim aanbod van winkels, restaurants, bars en uitgaansleven. Het is - als zetel van het opperste gerechtshof - de juridische hoodstad van Zuid-Afrika. Bloemfontein wordt omgeven door fraaie buitenwijken met daaromheen een glooiend boerenland.

Het centrum van de stad heeft een rechtlijnig startenpatroon. De hoek van de Nelson Mandela Avenue en de President Brand straat vormt een goed startpunt om de stad te verkennen. U vindt hier de fraaie Angelicaanse kathedraal en City Hall. In het centrum ziet u tal van zandstenen gebouwen en monumenten. De First Raadszaal is het oudste gebouw van Bloemfontein. Het witte, eenvoudige gebouw met strodak werd in 1848 gebouwd en werd in eerste instantie als school gebruikt. In 1854 werd het de vergaderzaal van de Volksraad. Het is de bakermat van de regering, de kerk en het onderwijssysteem van Free State.

Als universiteitsstad zijn er genoeg gezellige restaurants en uitgaansgelegenheden met liver muziek. In het moderne Sand du Plessistheater zijn toneelstukken en balletoptredens te bewonderen.

Parken en dierentuin

Midden in de stad liggen enkele mooie parken, zoals King’s Park, Signal Hill, Happy Valley Park en Grants Hill. King’s Park heeft een gigantische rozentuin waar meer dan 4000 verschillende soorten rozen groeien. Rond het meer Loch Logan vindt u schaduwrijke bomen, glooiende gazons en prachtige bloemperken. Aan de westzijde van de stad ligt de dierentuin, waar u ondermeer de zeldzame ‘liger’ kunt zien (kruizing tussen een tijger en leeuw).

Vanaf Naval Hill heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Ook vindt u hier het Franklin Game Reserve, waar antilopen en zebra’s leven.

Aan de voet van de heuvel - in Hamilton Park, biedt het Orchid House plaats aan 3000 soorten orchideeën die in Zuid-Afrika groeien. Iets buiten de stad liggen de Free State Botanical Gardens. In dit park van 70 hectare vindt u meer dan vierhonderd soorten inheemse planten, waarvan een aantal zeldzaam zijn.

Musea

Boemfontein biedt een aantal interessante musea, die zeker een bezoek waard zijn. In het Oliewenhuis Art Museum bevinden zich veel beroemde werken van Zuid-Afrikaanse kunstenaars, waaronder die van Thomas Baines. Er is ook een fraaie collectie hedendaagse kunst en er zijn tal van tijdelijke exposities.

Het Anglo-Boer War Museum memoreert de verschillende oorlogen tussen de Britten en de Boeren, waar niet alleen veel blanken stierven, maar ook duizenden zwarten die in dienst van de blanken vochten. Het museum documenteert het verloop van deze oorlogen in Zuid-Afrika, maar ook de gevolgen van de oorlog in India, Bermuda en Portugal. Het Anglo-Boer War Museum ligt ten zuiden van het stadscentrum van Bloemfontein aan de Monument Road. Voor het museum staat het National Women’s Monument, ter nagedachtenis aan de duizenden vrouwen en kinderen die zijn omgekomen in Britse concentratiekampen tijdens de Anglo-Boer War.

De geschiedenis van Bloemfontein is nauw verbonden met de strijd van de Afrikaners voor onafhankelijkheid. Toen een Britse afgevaardigde van de streek in 1854 werd teruggeroepen naar de Kaap, stichtten de Afrikaners een republiek met Bloemfontein als hoofdstad. In 1912 werd hier de oudste partij van Zuid-Afrika opgericht: het Afrikaans Nationaal Congres (ANC).

Tolkien - "Lord of the Rings"

Bloemfontein is de geboorteplaats van de schrijver Tolkien - die de beroemde trilogie ‘Lord of the Rings’ schreef. Hij verhuisde naar Engeland toen hij vijf jaar oud was en herinnert zich deze stad als heet, droog en kaal. Volgens de inwoners van Bloemfontein zou dit hem hebben geïnspireerd tot de creatie van het koninkrijk Mordor.