Economie van Namibië
Het meest karakteristieke kenmerk van de Namibische economie is de tweedeling in economische kansen en levenspeil tussen een kleine, voornamelijk blanke minderheid enerzijds, en het overgrote deel van de inheemse bevolking anderzijds. Namibië heeft een Gini-coëfficiënt van bijna 0.7, hetgeen wijst op een zeer scheve inkomensverdeling.
De economie van Namibië heeft een eenzijdig karakter. De winstgevende sectoren zijn vooral kapitaalintensief, met name de mijnbouw. De grote voorraden bodemschatten zoals diamant, uranium, goud en koper leveren een groot deel van alle export inkomsten. Industrie levert 30% van het BNP, 20% van de bevolking werkzaam is in deze sector. Eind jaren negentig was 47% van de bevolking werkzaam in de landbouw, terwijl deze sector maar 11% van het BNP levert. De sector diensten levert 59% van het BNP, in deze sector is 33% van de bevolking werkzaam. Toerisme vormt een steeds grotere bron van inkomsten. Voor Afrikaanse standaarden is Namibië een redelijk welvarend land, hoewel schaarste soms ook voorkomt, voornamelijk in perioden van extreme droogte. Ongeveer één-derde van de bevolking is werkloos en deze problematiek wordt versterkt door de jaarlijkse groep schoolverlaters, waarvoor nauwelijks emplooi is.
De regering heeft de afgelopen jaren een voorzichtig en grotendeels succesvol financieel en economisch beleid gevoerd. Het begrotingstekort voor 2004/2005 wordt geschat op 2,1% van het BNP. De buitenlandse schuld voor 2005 bedraagt US$ 1.218 mln. De inflatie is redelijk gestabiliseerd tot 2,3%. Er is sprake van een gestage economische groei van zo’n 4–5 % per jaar. De economische afhankelijkheid van Zuid-Afrika is nog immer zeer groot en maakt kwetsbaar. Ook door haar zeer beperkte binnenlandse afzetmarkt heeft Namibië veel belang bij een exportgericht beleid. De regering moedigt dit aan door het creëren van aantrekkelijke investerings- en productie voorwaarden. De bedoeling is dat de haven van Walvisbaai een rol zal gaan spelen als toegangspoort voor heel Zuidelijk Afrika.