Centrale Plateau

De streek rondom Windhoek wordt het Centrale Plateau genoemd. Een benaming die zowel refereert aan de hoogvlakte en aan de centrale geografische ligging in Namibië. Windhoek vormt daarnaast ook het economisch, financieel en politiek centrum van het land.

Het Centrale Plateau wordt grotendeels gevormd door een hoogvlakte met enkele bergen en kloven, graslanden en savanne waar boerenbedrijven met vee, maar ook jachtboerderijen, de belangrijkste activiteit vormen. Het is in deze streek meestal een paar graden koeler; de winteravonden kunnen zelfs koud zijn.

Het gebied bestrijkt voor een groot deel de provincie Khomas, de kleinste maar meest dichtbevolkte regio van Namibië. Op ruim 36.000 km2 woont een populatie van 260.000 inwoners. De belangrijkste talen die hier gesproken worden zijn Engels, Afrikaans en Oshiwambo.

Het Centrale Plateau wordt niet eenduidig begrenst. Alhoewel de Erongo bergen (ten noorden van de B2 tussen Okahanja en Swakopmund) geografisch ook onderdeel uitmaken van het Centrale Plateau, hebben we het ingedeeld bij het Noordwesten. We rekenen het heuvelgebied rondom Windhoek en de provincie Khomas tot aan Okahandja (in het noorden) en de Gamsberg- en KupferPass (in het westen) tot het Centrale Plateau, alsmede de savanne ten oosten van Windhoek tot aan de grens met Botswana tot het Centrale Plateau.

Rondom Windhoek - vooral aan de oostzijde - hebben diverse guest-farms hun deuren geopend met ondermeer wandelsafari’s en jeepsafari’s als specialiteit. Aan de westzijde van Windhoek strekt het hoogland met graslanden zich uit, en kronkelt via een aantal mooie passen met vergezichten (C26, Kupferpass) naar de Namib.