Windhoek
Windhoek is de hoofdstad van Namibië en tevens grootste stad van het land. De stad ligt op 1650 meter hoogte in een dor heuvellandschap. Windhoek staat van oudsher bekend om z’n warme bronnen. De Nama’s noemde de plek Ai-Gams en de Herero’s noemden het Otjomuise. Beide namen verwijzen naar de warme bronnen.
Oorspronkelijk werd de bouw van de eerste nederzetting begonnen rondom warmwaterbronnen op de top van een heuvel die nu deel uitmaakt van Klein Windhoek. De eerste nederzetting werd er gesticht door Jonker Afrikaner (zie geschiedenis) die met een groep zogenaamde Oorlammensen vanuit Zuid-Afrika Namibië was binnengetrokken. In 1842 liet hij Rhenische missionarissen een kerk en school bouwen. De naam Windhoek lijkt vrijwel zeker gegeven te zijn door Jonker Afrikaner zelf, als afgeleide van zijn oorspronkelijke familieplaats Winterberge bij Tulbagh. Jonker gebruikt de naam Wind Hoock in 1844 in een brief aan de Wesleyan Mission Society.
Het huidige Windhoek werd op 18 oktober 1890 gesticht toen Von François de fundatie voor het fort (Alte Feste) legde. Sinds 1891 is Windhoek de hoofdstad van het land. Tot aan het begin van de 20e eeuw ontwikkelde de plaats zich langzaam, met alleen de meest hoognodige gebouwen voor het bestuur van de kolonie. Na 1907 ontwikkelde de stad zich sneller. Uit binnen- en buitenland trok men naar de stad. Vooral uit Duitsland en Zuid-Afrika emigreerde men naar Windhoek.
De Duits koloniale invloeden zijn nog steeds goed terug te vinden in het straatbeeld. Alhoewel Windhoek tegenwoordig een vooruitstrevende, moderne, Zuid-Afrikaans lijkende stad is, zijn er overal interessante historische gebouwen terug te vinden die herinneren aan Duits koloniale architectuur met z’n vele pasteltinten, zoals de Lutherse Christuskirche - gebouwd in een opvallende Art Nouveau stijl -, het parlementsgebouw (Tinten Palast), het Kriegerdenkmal en de Clock Tower. Bezoek ook "Die Alte Feste" (onderdeel van het State Museum) en het Bushmen Art Museum, die beide zeker de moeite van een bezoek waard zijn.
Die Alte Feste werd gebouwd als Fort door de Duitse koloniale machthebbers. Het is het oudste gebouw van de stad en maakt tegenwoordig deel uit van het State Museum, die de geschiedenis van Namibië verteld, met ondermeer aandacht voor de koloniale geschiedenis en de oude culturen en tradities van de bevolking van Namibië.
Omdat de stad zo klein is, zult u er ook niet zo snel verdwalen. Het centrum concentreert zich eigenlijk voornamelijk rondom twee straten: de Independence Avenue en de Robert Mugabe Avenue. Op de Robert Mugabe Avenue treft u de Christuskirche aan. Independence Avenue is dé winkelstraat. U vindt hier het Gustav Voigts winkelcentrum, banken, restaurants en luxe hotels. Lopend door de stad komt u ongetwijfeld langs Zoo Park, de moderne Post St Mall en de Gibeon Meteorite Exhibit. Opvallend is het station van Windhoek, dat is ontworpen door een Nederlandse architect - en inderdaad, het heeft iets weg van een oud NS-station.
Lokale kunst zoals houtsnijwerk, aardewerk e.d. vindt u vooral in het Namibia Arts & Crafts Centre aan de Tal street naast het Warehouse Theatre (dé plek voor rock, jazz en Afrikaanse life muziek). Om hier te komen volgt u Independence street verder zuidwaarts. Eerst ziet u bij de kruising Independence Street & Peter Muller Street (Fidel Castro Street) aan de overkant nog wat kraampjes. U steekt de straat over en vervolgt de Independence Street. Bij de kruising met de Sam Nujoma Drive gaat u rechts en neemt de eerste straat links. Dit is Tal straat - u ziet eerst het Wharehouse Theatre aan uw linkerhand, daarna het Arts & Crafts Centre.
Wanneer u vanaf Sinclair Street de ‘Hofmeyer Walk’ volgt komt u uit bij Klein Windhoek. Vanaf daar heeft u een mooi panorama-uitzicht over de hele stad, maar ook over een roodkleurende aloëvegetatie. In Windhoek zijn veel bezienswaardigheden op loopafstand en zo heeft zelfs deze grootste stad van Namibie nog een dorps karakter.
De etnische mix van Owambo, Herero, San, Danara en Eurpeanen geven kleur aan de stad Windhoek. U ziet dat in het straatbeeld overdag in Independence Street en op de markten, maar ook als u een excursie doet naar de "township" Katutura. Hier treft u een levendig stukje Windhoek aan met vriendelijke mensen en kleurrijke taferelen op Soweto Market.
De meest bekende bar van de stad is Joe’s Beerhouse. De lokale bevolking komt hier graag een biertje drinken of een hapje eten. De sfeer is gemoedelijk. Maak gerust een praatje en leer de Namibiërs wat beter kennen.
Windhoek biedt veel goede eet- en uitgaansmogelijkheden, alsmede interessante kunstgaleries en aangename winkelcentra. Windhoek is de enige plaats in Namibië waar (bijna) alles te krijgen is: goede medische voorzieningen, banken, ambassades, winkels, auto-onderdelen, etc.
Vanuit Windhoek kunt u ook een bezoek brengen aan het Daan Viljoen Game Park waar u kunt kennismaken met de wilde dieren van Namibië. U heeft hier tevens veel wandelmogelijkheden.
Telefoon en Internet
Voor moderne communicatiemiddelen kunt u goed in Windhoek terecht. Op de Independence Avenue treft u het hoofdpostkantoor waar u brieven kunt versturen, maar ook faxen kunt wegzenden. Verder zijn er internetaansluitingen. Geopend van maandag tot vrijdag tussen 08.30 en 16.30 uur. Op zaterdag sluit het postkantoor om 12.00 uur.
Rondwandeling
Deze rondwandeling begint bij de Christuskerk en leidt u via de Robert Mugabe Avenue terug naar Indepence Avenue.
1. Christus Kirche
De geelachtige kerk uit 1910 is gebouw uit locaal zandsteen en ontworpen door Gottlieb Redecker in een art nouveau en neo-gotishce stijl. De kerk is in feite een monument ter herdenking van de vrede die in 1907 werd gesloten tussen Duitse troepen en de locale stammen van Namibië. In de kerk treft u dan ook plaquettes aan met namen van de Duitse soldaten die in de strijd zijn gestorven. Zoals meestal, ontbreken de namen van de locale Nama en Herero slachtoffers!
De Evangelische Lutherse kerk houdt haar diensten in de Christus Kirche. Voor publiek is de kerk gedurende werkdagen open van 07.30 - 14.30 uur. Mocht de kerk gesloten zijn, dan kunt u de sleutel vragen bij het kantoor van de kerk op Fidel Castro straat 12. Loop hiervoor iets naar beneden richting Independence Street. Het kantoor is rechts van u.
2. Parlementsgebouwen
Als u met uw rug naar de kerk staat, gaat u rechtsaf de Robert Mugabe Avenue in. Direct rechts van u liggen de parlementsgebouwen op de vroegere Tintenpalast. Sinds 1912 waren in deze gebouwen de administratieve afdelingen van de regering gevestigd. In de volksmond werd het gebouw daarom ook wel Inkt Paleis genoemd: de bureaucratische raderen maalden hier stevig. Tegenwoordig heeft het parlement hier zitting. Als de volksvertegenwoordiging niet vergadert, is het mogelijk om een tour te boeken die in 45 minuten de gebouwen laat zien. Belt u met 061 288 2627.
3. Staatshuis
Al verder wandelend over de Mugabe Avenue krijgt u aan uw linkerhand het staatshuis, de officiële residentie van de president. Het gebouw staat er vanaf 1958 en is gebouwd op de grondvesten van een ouder gouverneurshuis. Schrikt u niet van de beveiliging rondom dit huis. Als de president aanwezig is, mag u zelfs niet over het trottoir langslopen!
4. Owela Musuem
Een stukje verder aan uw linkerhand ligt het Owela Museum. Het is eigenlijk (onderdeel van) een nationaal museum. U treft hier bijvoorbeeld een tentoonstelling over cheeta-bewaarprojecten en het een en ander over de traditionele culturen van Namibië. Geopend van 09.00 - 18.00 op maandag - vrijdag. In het weekend van 10.00 - 12.30 en van 15.00 - 18.00. Toegang is gratis. Telefoon: 061 - 293 4358.
5. National Art Gallery of Namibia
Op de hoek met de John Meinertstraat (hier gaat u linksaf) ligt het nationale kunstmuseum. Het is niet groot, maar heeft wel een aardige permanente tentoonstelling met moderne en historische kunst van Namibische kunstenaars. Daarnaast zijn er wisselende kortlopende tentoonstellingen. Geopend van dinsdag tot vrijdag van 09.00 - 17.00. Op zaterdag van 09.00 - 14.00 uur. Op zondag en maandag gesloten. Toegang is gratis.
6. Bushman Art Gallery
Vanaf de John Meinertstraat loopt u door tot de grote kruising en gaat hier linksaf de Independence straat in. U treft hier de winkels van grootwinkelbedrijven zoals Ackermans & Shoprite. Ook de banken zijn hier gevestigd. Op nummer 187 is de Bushman Art Gallery gevestigd. Voorin de gallery treft u voornamelijk een souvenirswinkel met boeken, t-shirts enzovoorts. Achterin het gebouw is een tentoonstelling ingericht over de bushmancultuur met aandacht voor hun gereedschappen, kleding en handnijverheid. De gallery is geopend van maandag tot zaterdag 09.00 - 17.30 uur en op zondag van 10.00 tot 13.00 uur. Toegang gratis. Kijkt u op: www.bushmanart.com Telefoon: 061 - 228 828 of 061 - 229 131
7. Post Street Mall
Iets verder lopend treft u aan de rechterkant een levendig plein: de Post Street Mall. U herkent het plein aan de kloktoren die een replica is van een oudere kloktoren uit 1908 en op de voormalige Duitse-Afrikabank heeft gestaan.
In het midden staat de Gibeon Meteoriet: een monument dat gewijd is aan de 33 meteorieten die rondom Gibeon zijn gevallen, 300 km ten zuiden van Windhoek. Gibeon heeft vermoedelijk de ’zwaarste’ meteorietregen ter wereld ontvangen. Er zijn sporen van 77 meteorieten gevonden met een massa van 21 ton.
8. Diverse gebouwen
Voorbij de Post Street Mall ziet u een aantal oudere gebouwen. Allereerst ziet u hier het Erkrathus gebouw uit 1910 met een businesscentre op de begane grond en appartementen erboven. Het Gathemann House dat ernaast ligt, kent wel een aardige ontstaansgeschiedenis. Het huis is gebouwd in 1913 in Europese stijl voor de toenmalige burgemeester Heinrich Gathemann, compleet met puntdak om te voorkomen dat de sneeuw zich kan ophopen. U begrijpt: in Namibië is sneeuw een onbekend verschijnsel.
Het Kronplatzhotel tenslotte, is gebouwd in 1901. Het wordt overschaduwd door het Sanlam gebouw, maar er zijn plannen om de originele façade weer in ere te herstellen.
9. Zoo Park
Aan de overkant van de straat ligt het zogenaamde Zoo Park: een park met palmbomen en groene lanen. Op de plaats waar het Olifantenkolom staat zijn de eerste overblijfselen van olifanten en KhoiSan gereedschappen gevonden. Hun ouderdom werd geschat op 5000 jaar. In het monument is een tafereel van een olifantenjacht uitgebeeld.
Verder treft u een oorlogsmonument in het park aan ter herinnering aan de Duitse slachtoffers in hun gevecht tegen de Nama’s onder leiding van Hendrik Witbooi (jaren vanaf 1870). Ook hier treft u geen herinnering aan de Nama-slachtoffers aan.
10. Christus Kirche rotonde
Als u nu vanaf Independence Street linksaf gaat, ziet u de kerk alweer. Aan de rechterkant - tegenover de kerk - staat het Ludvig Van Estorff House. Gebouwd in 1891 als een kantine huisvest het tegenwoordig de Nationale Bibliotheek.
Rechts van de kerk staat het Equestrian Statue dat herinnert aan de Duitse omgekomen soldaten in de periode 1903 - 1907. Ook hier vindt u geen vermelding naar de Nama en Herero slachtoffers.
Als u nog iets verder loopt, ziet u het Alte Feste Museum, gevestigd in het voormalige Duitse fort dan dateert van 1890. Een plaquette aan de voorkant geeft aan dat het gebouw (met een prima uitzicht over de omliggende valleien) ontstaan is om de vrede en orde tussen strijdende locale partijen te bewaren. Deze ’rechtvaardiging’ van kolonialisme is wel erg zuur (zie het hoofdstuk geschiedenis).
Tegenwoordig is in dit gebouw een deel van het Nationale Museum gevestigd vooral gefocust op . Geopend van maandag tot vrijdag van 09.00 - 18.00 uur, zaterdag en zondag van 10.00 - 12.30 en 13.00 - 18.00 uur. Toegang is gratis!