Noordoosten van Namibie

Het noordoosten van Namibië is het deel dat nog het minst door toeristen wordt bezocht. Het gebied beslaat een kwart van Namibië en bestaat uit Bushmanland, Caprivi Regio (strook), Kavango en Otjiwarongo & triangle Regio. De belangrijkste attracties voor toeristen in het gebied zijn Okonjima en het Waterberg Plateau.

De belangrijkste stad in het gebied is Otjiwarongo. In het westelijk deel van deze regio wonen veel Herero’s. Het oostelijk deel van de regio was onder het apartheidregiem ’Bushmanland’- en nog altijd wonen er in dit afgelegen gebied voornamelijk San (Bushman).

In Bushmanland leeft vooral de eeuwenoude cultuur van de San & Bushman voort. Het is voor deze oude traditionele stammen niet makkelijk om de eigen cultuur te laten overleven in een moderniserende maatschappij. In Namibië wonen in totaal 30.000 Bushman waarvan circa 2000 mensen op traditionele wijze leven. Het nomaden- en jachtbestaan van de San sluit steeds moeilijker aan bij een samenleving die land vooral voor commerciële landbouw en veeteelt wil gebruiken. De streek Bushmanland biedt nog wel ruimte en gelegenheid voor traditionele levenswijze, al is het zelfs voor Bushman niet gemakkelijk om in dit droge gebied te overleven.

Reizen door Bushmanland vraagt een goede voorbereiding. U kunt tijdens enkele maanden per jaar met een gewone 2WD auto in Tsumkwe komen, maar als u vanaf hier verdere uitstapjes wilt maken, is een 4WD-auto nodig. Voor een bezoek aan het Khaudum Game Reserve moet u zelfs in konvooi met 2 4WD voertuigen zijn. Heel belangrijk om te weten: Tsumkwe heeft tegenwoordige gelukkig een benzinestation.

De wegen in het westen van de regio - naar Otjiwarongo, Waterberg Plateau en Okonjima - en in de Caprivi Regio zijn van veel betere kwaliteit, zodat u hier ook met een gewone 2WD-auto kunt rijden.